Lyt til artiklen:

Kamp for klokkefrø ødelagt af stormen

00:00
Hastighed: ???x
02:52

Abonnementsartikel

Ligesom forsikringsselskaberne i øjeblikket er i gang med at få et overblik over skader på huse og andre materielle ødelæggelser efter weekendens storm, så er dyrepasser og projektleder Lene Vestergren Rasmussen fra Zoologisk Have København ved at besigtige skaderne på Hjortø i det Sydfynske Øhav.

Her har forhøjede vandstande med havvand ødelagt vigtige vandhuller for den truede og fredede klokkefrø.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Indtil weekenden gik det fremad med klokkefrøerne på Hjortø. Pressefoto.

Kæmper med ildsjæle

ZOO har gennem 20 år sammen med lokale ildsjæle arbejdet på øen for at redde den oprindelige bestand af den fine - og for økosystemet -vigtige frø fra at uddø. Og før stormen var bestanden i fremgang, og der var masser af liv og kvækken at høre i det naturskønne område.

- Man tænker nok ikke lige over, at voldsomme storme som disse ikke kun går ud over mennesker og deres boliger, men også levende væsner og deres levesteder. Især de mindste af dem - som padder og insekter, som er essentielle brikker i den danske biodiversitet, går tabt. De har ikke en chance, lyder det fra dyrepasseren, der har arbejdet 36 år i ZOO - de seneste 20 for at hjælpe frøer og tudser i den danske natur.

Lene Vestergren Rasmussen skulle egentlig holde ferie på Hjortø i denne uge, men i stedet kæmper hun nu sammen med den lokale befolkning for at se, om nogle af frøerne har overlevet, og om de kan reddes.

- De bedste vandhuller, hvor klokkefrøerne lever, er fuldstændig oversvømmet og fyldt med havvand, som er livsfarligt for dem. Jeg tror desværre, de alle er døde. Det er meget trist, og jeg er virkelig ked af det. Siden vi startede på dette projekt for ca. 20 år siden, har klokkefrøen ikke haft brug for vores hjælp. Det har de nu, lyder det.

Kæmpe succeshistorie

Fordi det netop gik fremad med klokkefrøerne på Hjortø, så har bestanden bidraget til andre udsætninger på de sydfynske øer, og har været en kæmpe succeshistorie for den farverige frø, hvis kvækken lyder som en lille klokke. Og Lene Rasmussen har da heller ikke tænkt sig at give op.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Bestanden skal jo op at køre igen. Det er der ingen tvivl om. Heldigvis har vi jo i vores avlscenter i ZOO frøer fra Hjortø-bestanden, som kan indgå i arbejdet med at få genoprettet noget af det ødelagte, siger Lene Vestergren og tilføjer:

- Øboerne her er meget stolte af deres natur, og at de nærmest har skabt et paradis for klokkefrøer. Lige nu er planen, at man vil forsøge at pumpe vandhullerne fri for havvand, så de kan blive fyldt op med rent regnvand og gøre området beboeligt igen. Dertil kommer et stort arbejde med at reparere de ødelagte diger.