Lyt til artiklen:

Muskuløs minilæsser

00:00
Hastighed: ???x
04:09

Abonnementsartikel

En af de mest uundværlige maskiner, uanset om man nu driver mindre eller større landbrug, gartneri, planteskole eller bare generelt har brug for at flytte tunge ting, er en minilæsser.

Tidligere var minilæsserne enten benzin- eller dieseldrevne, men i dag har stort set alle producenter en elektrisk udgave.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Udfordringen for alle elektriske maskiner, der skal på tungt arbejde, er selvfølgelig, at batterisystemet skal være i orden. De fleste maskiner kommer derfor med de nyeste Lithium-Ion batterier. De giver masser af kræfter, men de er også dyre.

Det er der lavet om på med den nye Eco-Loader 650E, og grunden til, at den nu er på det danske marked, skal findes hos en nordjysk maskinforretning.

Bag importen af den nye minilæsser står Marten Badstue Jørgensen, indehaver af MB Maskinservice, der har hjemme i Fjerritslev i Nordjylland. Han fandt for et par år siden frem til, at der manglede en billig minilæsser.

Så han ledte et stykke tid og fandt endelig en løsning i Kina. Løsningen hedder Eco-Loader 650E, og den har vi nu her på FriGear haft muligheden for at lære at kende.

rich-media-3
Nem styring via joystick. Foto: Jørgen Ahler

Billige batterier

Grunden til, at Eco-Loader 650E er billigere end de andre elektriske minilæssere åbenbares, så snart man slår "motorhjelmen" op. For i stedet for et stort Lithium-Ion batteri, så får man øje på en række af de ældre blybatterier.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I alt kommer maskinen med 12 af slagsen, hver især på seks volt, hvilket giver et batterisystem på 72 volt, der leverer en kraft på 14,4 kW. Det svarer til 20 af de gode, gamle hestekræfter.

Systemet tager omkring otte timer for en fuld opladning, og så har man adgang til op til fem timers arbejdstid, afhængig af, hvad man laver.

Hastigheden er op til 20 kilometer i timen, og så kan den løfte 650 kilo - og formentlig mere. Så med de specifikationer, så matcher Eco-Loader faktisk en del konkurrenter.

Den kommer som standard med hydraulisk hurtigskifte til eurobeslag, hvilket betyder, at du ofte kan bruge redskaberne fra en frontlæsser-traktor. Hertil kommer et dobbeltvirkende hydraulikudtag ude foran.

rich-media-5
I stedet for dyre Lithium-Ion batterier, er Eco-Loaderen udstyret med 12 blybatterier. Foto: Jørgen Ahler

Lynhurtig respons

Da vi fik leveret maskinen kom den med pallegafler samt en skovl. Det vil sige, at vi hurtigt kunne komme til at teste det hydrauliske hurtigskift.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Som så mange andre elektriske maskiner, så er der stort set ingen responstid fra det øjeblik, man sætter foden på speederen. Det betyder til gengæld også, at man lige skal lære maskinen at kende, inden man tager fat på det tunge arbejde.

Hurtigskiftet fungerer upåklageligt. Efter en god halv times indlæring foregik det helt uden problemer, og efter gnidningsfrit at have flyttet rundt på paller med træpiller, der vejede omkring 500 kilo, skiftede vi over til skovlen og tog den med ud til en stor bunke sand.

Betjeningen af maskinen foregår via et joystick, hvor man med tommelfingeren skifter mellem frem og tilbagekørsel, ligesom man selvfølgelig også styrer løft, hæve/sænke og så videre. Endelig er der en knap til kontinuerlig hydraulik, hvis man for eksempel skal køre med en hækkeklipper.

rich-media-7
Der er, hvad der skal være i maskinen. Og heller ikke mere. Foto: Jørgen Ahler

Konklusion

Eco-Loader har overraskende mange kræfter, og selv om vi ikke kastede os ud i det, så tror vi på importørens ord om, at den sagtens kan løfte mere end 650 kilo. Når først man er fuld fortrolig med speederen, er den hurtig og væver at arbejde med. Og ikke mindst, så skulle vi gøre os umage for at få batterikapaciteten til at gå meget ned.

Det eneste, vi kan sætte en finger på, er knappen til dythornet. Den sidder lige ved frem/tilbage knappen, hvilket vil sige, at den er meget nem at ramme ved en fejl.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og det gjorde vi mange gange.