Lyt til artiklen:

Høstmaskiner i majsmarken må ikke bruges i jagten

00:00
Hastighed: ???x
02:40

Abonnementsartikel

De høje majsmarker, som står og venter på skårlæggeren og finsnitteren, er gode gemmesteder for vildtet.

Når høstmaskinerne ruller frem, flygter dyrene ud af marken, og er man som jæger tilfældigvis på jagt i området, når det sker, kan det give en god chance for at komme på skudhold af eksempelvis et krondyr.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Som udgangspunkt må man gerne nedlægge et stykke kronvildt eller et hvilket som helst andet lovligt bytte, der tilfældigvis kommer ud af en mark, når den bliver høstet som en del af landmandens almindelige drift.

Det skriver Miljøministeriet i en pressemeddelelse.

Det er derimod forbudt forsætligt at koordinere høst og jagt ved at bruge høstmaskinerne til at drive vildtet frem til posterede skytter.

Miljøstyrelsen betragter en sådan brug af høstmaskiner som anvendelse af motoriseret køretøj i forbindelse med jagt, og det er ulovligt.

Koordinering er ikke tilladt

- Vildtkonsulenterne har flere steder i landet fået kendskab til jægere og landmænd, som her i oktober har koordineret jagt og høst, og man kan se billeder af fænomenet på de sociale medier, konstaterer Anders Larsen, som er ansvarlig for hjortevildtforvaltning i Miljøstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Den form for praksis ikke er tilladt. Det er simpelthen forbudt at koordinere høst og jagt, konstaterer han.

- Hvis jægeren aftaler med landmanden, hvornår der skal høstes, og på baggrund af de oplysninger enten selv stiller sig på post eller hvis flere jægere ligefrem omringer marken, så er der ikke længere tale om en heldig tilfældighed. Det er derimod en planlagt situation, som sidestilles med, at man anvender et motoriseret køretøjer til efterstræbelse af vildt som en del af jagten. Det må man ikke, understreger Anders Larsen.

Droner også forbudte

På tilsvarende vis, er det ikke lovligt at flyve med droner for at drive vildtet frem til jægere eller at bruge ATV´er eller lignende til at presse vildtet frem til posterede skytter. Reglerne fremgår af jagt- og vildtforvaltningslovens § 25

Når det drejer sig om regulering af invasive arter gælder der dog andre og mere lempelige regler i forbindelse med høst.

Ifølge vildtskadebekendtgørelsens § 8, stk. 7 kan mårhund og vaskebjørn reguleres i forbindelse med høst af afgrøder, uanset at høstmaskinerne er omfattet af reglerne i jagt- og vildtforvaltningslovens forbud mod at bruge motoriserede køretøjer til at drive vildtet frem i forbindelse med jagt.