Lyt til artiklen:

Hjertet banker for den gamle Ferguson

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Abonnementsartikel

Mange har sikkert flere eller mere sjældne traktorer, end dem man finder i ægteparret Lisbeth og Jørgens lade lige udenfor byskiltet i Hadsten.

Hver og en af maskinerne har dog en helt særlig betydning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi havde måske 35 traktorer på et tidspunkt, men så stod de jo bare der og grinede af en i laden. De skal helst holdes i gang, så nu har vi bare fem, fortæller Jørgen Kjær.

Og det er ikke helt tilfældigt, hvilke der fik lov til at blive i samlingen. Særligt to skiller sig nemlig ud.

CD med motor-blues

- Massey Fergusonen har tilhørt en god, gammel kammerat, som desværre er død. Den stod på hans barndomsgård. Og så har vi også en Bolinder-Munktell model Victor. Den har vi brugt til noget, vi kalder motorblues.

Fra tre-hjulet krigstraktor til verdens dyreste veteran

Se også:

Fra tre-hjulet krigstraktor til verdens dyreste veteran

Hvis du ikke har hørt om genren før, er du sikkert ikke den eneste. I alt sin enkelthed er det en kombination af traktorens taktfaste motor som agerer beat og klassisk blues.

Påfundet blev til en CD i samarbejde med musikeren H. P. Lange. Den solgte i 1.000 eksemplarer, og Jørgen og Lisbeth håber, at der snart er en ny på vej.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Lisbeth holder ukrudtet nede på gården lige udenfor Hadsten. Privatfoto Jørgen Kjær.

Traktorfører fra barnsben

På gården er det Lisbeth, der primært kører maskinerne. Særligt den røde Massey Ferguson og Bolinder-Munktellen, hjælper hende med at holde gårdspladsen ren og det værste ukrudt fra hestefolden:

- Man kunne jo sagtens have en nyere maskine, men det ville jo slet ikke være nær så sjovt! Og de starter stadig med det samme. Det er lidt utroligt.

Det falder hende helt naturligt at være den der sidder i førersædet, for Lisbeth er ligesom Jørgen opvokset på landet. Her blev man sat på traktoren, så snart benene (næsten) var lange nok.

- Jeg kan bare huske, at mit ene ben kunne nå pedalerne i den ene side, og så måtte jeg hoppe over i den anden side, når jeg skulle betjene den anden, siger Lisbeth Kjær.

Selvom Lisbeth altså føler sig hjemme bag rattet og er glad for, at hendes far hurtigt lod hende få del i arbejdet på gården, minder hun også om, at det hurtigt kan gå galt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- En gang vi skulle samle halm, satte jeg traktoren for hurtigt i gang, og min far røg ned ad læsset. Der skete heldigvis ikke noget, men man skal altså tænke sig om.

Det er Jørgen enig i, for som han siger, kan det være farlige maskiner, hvis man ikke har respekt for dem.

rich-media-6
Der er efterhånden ikke så mange traktorer tilbage i laden. Foto: Lærke Maria Nielsen.

Victor bliver i familien

Heldigvis er det de gode minder, som fylder i Hadsten, hvor traktorer og biler har været omdrejningspunkt for mange weekender og familieture.

På et tidspunkt troede Lisbeth og Jørgen dog, at interessen, ikke var gået i arv til deres børn. Der tog de fejl:

"Den der bil må I ikke sælge, den traktor der, skal I beholde", lyder det ifølge Lisbeth ofte fra børnene".

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og særligt gode, gamle Victor - der altid omtales som en nær ven - er det sikkert og vist ikke skal sælges.

Faktisk vil den yngste søn gerne have fingre i den, men det kommer ikke til at ske lige med det samme, for Lisbeth og Jørgen er slet ikke færdige med hverken veterantraktorer eller bluesmusik.

rich-media-8
Lisbet og Jørgen. Foto: Lærke Maria Nielsen.