Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
På svampetur med 25 heste
Det kræver kompost i store mængder, når der skal dyrkes 2,8 millioner kilo svampe om året.
Danmarks største producent af champignon, Tvedemose midt imellem Næstved, Vordingborg og Præstø på det sydlige Sjælland producerer selv den optimale kompost. Halm, kyllingegødning og hestegødning komposteres, og for at få champignonerne til at vokse, lægges et lag spagnum ovenpå komposten, som svampene vokser op i.
Det sviner, når der skal produceres kompost i så voldsomt format. Fem gummigeder flytter rundt på kompostdyngerne til at lave svampeernæring, og de tog sig indtil for nylig også af den efterfølgende oprydning.
Bortset fra de ofte ganske store rester, som gummigedernes store skovle ikke kunne fange langs kanter og i hjørner. Så måtte gode overarmsmuskler og håndskovle i gang. Indtil for nylig. Det har de nu fået en lille hjælper til at assistere med.
Salgskonsulent Jens Andersen hos Stemas A/S har leveret en Weidemann 1140PL-minilæsser med 25 heste i maskinrummet.
- Når den store gummiged har været i aktion, ligger der rester langs siderne, som vi skubber op i gummigedens store lad med vores nye, lille Weidemann. Den lille klarer det, som de store ikke kan. Det er første gang, vi har købt en maskine specielt til at tage de sidste rester, men vi skulle måske nok have gjort det tidligere, siger Tvedemoses indehaver, Jens Christian Hansen.
60 år med svampe
Tvedemose har 60-års jubilæum i år.
Det var i 1963, Jens Christian Hansens far, farfar og morbror tog hul på det, der skulle udvikle sig til at sandt svampe-eventyr. I startåret 1963 producerede champignon-fabrikken imponerende 30 tons champignon.
I dag er det godt og vel 75 gange så store mængder, der gør Tvedemose til Danmarks suverænt største producent.
Virksomheden producerer 90 procent af alle danske svampe og i omegnen af 30 procent af, hvad der spises i Danmark. Alle svampene er 100 procent økologiske.
I det daglige har virksomheden 70 fuldtidsansatte medarbejdere, men det er et betragteligt større antal lønsedler, Jens Christian Hansens bedre halvdel, Kirsten Hansen, tumler. Mange unge mennesker deltager nemlig i produktionen i weekender og på helligdage og bringer antallet op omkring 160.
- Med komposten efterligner vi faktisk skovbunden. Halm nedbrydes og forrådner sammen med husdyrgødning, og vi lægger det ind i kæmperum til fermentering. Det tager syv uger at lave en ny portion kompost, siger Jens Christian Hansen.
Når svampene er vokset til den rigtige størrelse, håndplukkes de. Det sker for at undgå beskadigelse og for samtidig at lade jorden sidde ved svampens rod. Det giver ekstra næring og dermed også længere holdbarhed og i sidste ende champignons af højere kvalitet.
Mange redskaber
Når de store gummigeder har ryddet ud i den brugte kompost fra svampeproduktionen, ruller den nye Weidemann 1140PL-minilæsser ind og gør rengøringen færdig.
Tvedemose er leveret med både skovle, en to meter bred stålkost og en V-gummiskraber, som svaber halgulvet rent for de sidste rester kompost.
- Men maskinen kan nu mere end det. Så vi har også både pallegafler og overfaldsgrab, så vi kan klare lidt af hvert med den. Indimellem kommer den også på job nede i vores 50 hektar store frugtplantage", fortæller den særdeles aktive svampekonge, som tillige driver 550 hektar almindeligt landbrug og har 24.000 æglæggende høns og 26.000 i opdræt, fortæller Jens Christian Hansen.
Minilæsseren kommer med et ECS-system. ECS står for Easy Coupler System og gør det muligt at skifte de hydraulisk drevne redskaber fra førersædet.
Det betyder, at maskinføreren ikke behøver stige ned fra maskinen for at tilslutte hydraulikkoblingerne manuelt. Det er med til at sikre sikkerheden for føreren og sparer naturligvis også tid.