Lyt til artiklen:

Gammel kvasskærer får nyt liv

00:00
Hastighed: ???x
04:39

Abonnementsartikel

Selv om H.E. Maskiner er et nyt navn indenfor skov- og naturpleje, så er det mange års erfaring, der ligger bag firmaet.

Bag navnet gemmer sig nemlig Henning og Kenneth Elkær, som i mange år drev firmaet Elkær Maskiner, der blandt andet producerede redskaber til traktorer og redskabsbærer.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I 2017 blev firmaet solgt til GMR Maskiner i Horsens, som tidligere på året flyttede produktionen væk fra Ørbæk på Fyn.

Det gav far og søn, Henning og Kenneth Elkær, frie hænder til at kaste sig over H.E. Maskiner, der nu står bag genudviklingen af den gamle kvasskærer

- Tanken bag kvasskærerne tager egentlig udgangspunkt i energikrisen. Mange er begyndt at lave brænde ned til mindre diameter end før, og så ligger der en masse fint materiale tilbage. Det kan man kvase, og efterfølgende fyre med det i for eksempel en brændeovn eller brændefyr, fortæller Kenneth Elkær, som ikke ønsker at tage æren for opfindelsen af maskinen.

- Den blev udviklet tilbage i 1970'erne af et firma her på Fyn, hvor min far arbejdede. Men den har været væk fra markedet i mange år. Så her for ikke så lang tid siden blev vi kontaktet af nogle folk fra Norge, der spurgte efter den.

rich-media-2
Kvasskæreren er simpelt opbygget. En snegl trækker træet ind og neddeler det i enten 70 eller 100 millimeters størrelse. Foto: Bo Andersen.

To udgaver

H.E. Maskiner kontaktede den originale udvikler af maskinen, og firmaet fik grønt lys til at producere den igen, og nu ruller de første udgaver ud fra produktionshallen i Ørbæk.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi har foreløbig to udgaver; GS-70 og GS-100. Der er tale om en kvasskærer, der laver kvas på 70 millimeter og én, der laver kvas på 100 millimeter. Den mindste kaster flisen ud på jorden, eller man kan sætte en sæk på den eller kaste kvasen op i en kasse, og den anden kan kaste det hele op i en vogn, siger Kenneth Elkær, mens han viser den nye kvasskærer frem.

- Maskinerne er meget simple i opbygningen. De har en snegl, der trækker træet ind og kvaser det i den afstand, som sneglen er i, altså enten 70 eller 100 millimeter, og til sidst bliver det lige snittet med en kniv. Det kan så bruges til brændsel i fyr eller brændeovn, men på grund af størrelsen på kvasen, så er det også rigtigt fint at bruge til at udlægge på stier i vådområder, fordi det har en lidt større bæreevne, fortæller han.

Selv om kvasskærerne umiddelbart minder om en flishugger, så er der en væsentlig forskel på de to typer maskiner.

- Forskellen på en kvasskærer og en flishugger er, at flishuggeren typisk har et stort svinghjul med nogle knive, som skærer flisen meget fint. Vores fungerer ved at have en snegl, der er lavet i specialstål, som neddeler træet i takt med, at det bliver trukket ind. Og det eneste vedligehold, der er ved vores kvasskærer, er kniven, som skal slibes en gang imellem. Og så er der to lejer, som er det eneste, der skal smøres, siger Kenneth Elkær.

rich-media-4
Maskinen monteres på trepunktsophæng og kan trækkes af både mindre og større traktorer. Foto: Bo Andersen.

Nemt og enkelt

Kvasskærerne er beregnet til at blive brugt med traktorer i størrelsesordenen fra 30HK og opefter, og der er tale om et produkt, der er rent plug and play.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Du hægter det bare på trepunktsophænget på traktoren og så kører det.

Selv om firmaet indtil videre består af far og søn, så har de store ambitioner. Under tiden med Elkær Maskiner eksporterede man maskiner til hele verden, derfor er der stadig kontakter i udlandet.

- Vores målsætning er, at det ikke kun er Danmark, vi skal være i. Danmark er jo ikke et stort skovland, og der er store muligheder i for eksempel Norge, Sverige og Tyskland, understreger Kenneth Elkær.

Biodiversitet

Men det er ikke kun energi og trædestier, kvaset kan bruges til. H.E. Maskiner har kontakt til Nyborg Kommune, hvor man er meget interesseret i at få bygget nogle store insekthoteller. Og her passer maskinenerne ind i planerne.

- Vi begynder snart at lave nogle flotte insekthoteller i cortenstål. De bliver fyldt med kvas, og dermed skaber man en lille biodiversitet i haven eller parken. Så kan man løbende fylde mere kvas på og samtidigt fjerne mulden, som så kan bruges i haven, siger Kenneth Elkær.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og lige så simple som kvasskærerne er, lige så enkel er H.E. Maskiners produktfilosofi:

- Det skal være nemt at gå til, og det skal være nemt at vedligeholde. Det skal være prisbilligt, og så et skal kunne holde i lang tid, slutter Kenneth Elkær.