Lyt til artiklen:

Gør din have klar til vinteren

00:00
Hastighed: ???x
02:51

Abonnementsartikel

Vinteren står for døren, og selv om de gode, varme stunder i haven er ovre for i år, så betyder det ikke, at man som havejer bare kan læne sig tilbage. I hvert fald ikke, hvis man er glad for sin have og gerne vil beskytte planterne mod blæst, frost og kulde.

Derfor har vi på Fritidsmarkedet samlet en række tip til, hvordan du kan forberede din have til vinteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Har du udebygninger, hegn eller andre konstruktioner på din grund, er det klogt at sikre, at de er i så god stand, at de kan modstå vintervejret. Foto: Pixabay.

12 tips til haven

Fjern større døde eller beskadigede grene på dine buske og træer. Ellers kan grenene hænde at tage andet med sig i faldet eller forårsage materiel skade, hvis blæsten får dem til at knække af.

Ryd op i haven ved at fjerne nedvisnede enårige planter, men vær varsom med at beskære dine stauder på denne årstid. Mange stauder tåler ikke at blive klippet ned i efteråret, og samtidig kan de visne blomsterstande og stængler være med til at beskytte planten, hvis der kommer hård frost.

Rens dine blomsterbede for ukrudt, hvilket hjælper med at forhindre ukrudtet i at tage over om foråret.

Hvis du har sarte planter i din have, kan du beskytte dem før frosten sætter ind ved at dække dem med eksempelvis halm, et lag grangrene, eller fiberdug. Dette hjælper med at beskytte rødderne mod frosten.

rich-media-3
Det ser smukt ud, men en tung dyne af sne kan få grenene på havens planter til at knække. Foto: Pixabay.

Rens plænen

Hvis der ligger bunker eller et helt lag af nedfaldne visne blade på din græsplæne, bør bladene fjernes, så græsset ikke bliver angrebet af svamp, eller ligefrem dør, på grund af mangel på lys og luft. Saml gerne bladene i en kompostbunke, hvor orme og mikroorganismer kan få gavn af dem hen over vinteren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det er dog bedst at undgå at færdes på plænen, når den er frossen, da det kan beskadige græsset. Prøv også at undgå for megen trafik på plænen, når den er våd og sumpet. I værste fald kan jorden blive presset så meget sammen, at græsset får svært ved at overleve.

Sørg for, at din have er ordentlig drænet, så der ikke står vand omkring planterne, hvilket kan give rodskader i vintersæsonen.

Selvom vinteren generelt er våd i Danmark, skal du sørge for, at dine planter ikke tørrer ud, især hvis der er lange perioder uden nedbør. Vand dem lejlighedsvis, når jorden ikke er frossen.

rich-media-5
Undgå helst at færdes for meget på din græsplæne, når den er frossen, da det kan skade plænen. Foto: Pixabay.

Beskyt dine krukker

Flyt krukkeplanter ind i et skur eller til et andet beskyttet sted for at undgå, at de får frost. Hvis dette ikke er muligt, kan du dække dem med et isolerende materiale.

Hvis der kommer større mængder sne, kan det anbefales at fjerne tunge dyner af sne fra grene og buske for at forhindre, at de knækker under vægten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Endelig er det en god idé at gennemgå skure, drivhuse, hegn, espalier og lignende for at sikre, at de er i god stand og kan modstå vintervejret.