Lyt til artiklen:

Ulovlig import af rottegift bliver politianmeldt

00:00
Hastighed: ???x
02:06

Abonnementsartikel

I 2022 fandt Toldstyrelsen 18 forsendelser med rottegift, og i år har antallet nu rundet de 20 forsendelser. Den samlede mængde af tilbageholdt rottegift i år er knap 18 kg, som kunne være endt hos privat forbrugere.

Det skriver Miljøstyrelsen i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ifølge styrelsen er rottegift en særlig klasse af kemiske bekæmpelsesmidler, da det er yderst farligt for miljø, dyr og mennesker.

Politianmeldes

Ulovligt importeret rottegift bliver derfor konfiskeret (beslaglagt), og hvis der er tale om ulovlig import af større mængder rottegift, vil borgerne kunne se frem til en politianmeldelse.

Flere af rottegiftene indeholder meget stærke aktivstoffer, som kun er godkendt til rottegift, fordi det kan være sidste udvej for at få bekæmpet rotter. Derfor må rottegift kun håndteres af en autoriseret rottebekæmper, og det er kommunerne, som står for rottebekæmpelsen i Danmark.

- Nogle borgere tror måske, at den rottegift, som kan købes i udlandet, er mere effektiv end den rottegift, som de autoriserede rottebekæmpere bruger i Dannmark. Men rottegift godkendt af Miljøstyrelsen til brug i Danmark er lige så effektiv, siger Hanne Holst Linulf, funktionsleder i Kemikalieinspektionen.

En alvorlig sag

Kemikalieinspektionen ser med stor alvor på den ulovlige import.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når flere private forbrugere vælger at købe ulovligt rottegift online til eget forbrug, udsætter de ikke kun sig selv og miljøet for en fare. Det kan i sidste ende komme til at betyde, at bekæmpelsen af rotter i Danmark kan blive en nærmest umulig opgave, siger Hanne Holst Linulf.

Alle kemiske rottemidler, der anvendes i Danmark, skal være godkendt af Miljøstyrelsen og forsynet med dansk etiket.