Lyt til artiklen:

Spar på varme og køling i hjemmet

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Der er mange måder at spare på varmen og kølingen - og det er en god idé at blive fortrolig med dine radiatorer, termostater og varmeanlægget.

Dine vaner kan nemlig betyde meget for størrelsen på varmeregningen. Her har Energistyrelsens eksperter samlet de bedste råd til at spare energi, penge, og CO2 med gode varmevaner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hold 18-20 grader: Hvis du sænker temperaturen bare en enkelt grad i hele huset, sparer du fem procent på varmeregningen. Spar endnu mere ved at sænke temperaturen om natten, og når du ikke er hjemme. Du bør dog holde mindst 18 grader for at undgå skimmelsvamp.

Skru lige højt op på radiatorer: Sæt termostater ens på dine radiatorer. Så fordeler du varmen bedre og får et lavere varmeforbrug. Hvis du vil have en lavere temperatur i ét rum, så skru ned dér og hold døren lukket til rummet.

Sluk, når du lufter ud: Luft ud med gennemtræk hver dag. Men husk at slukke for varmen imens, så dine radiatorer ikke varmer for fuld kraft. Lad ikke vinduer stå på klem i mange timer. Det køler overflader ned, som kræver meget energi at varme op igen.

Træk for om aftenen: Selv når det er mørkt udenfor, er det en god ide at trække gardiner og persienner for om aftenen. Det holder på varmen og mindsker kuldeindfald. Træk fra igen om dagen for at få lys og varme ind.

rich-media-2
I skemaet kan du se, hvor meget energi til opvarmning og varmt brugsvand du kan forvente at bruge pr. år i et standardhus på 130 m3. Ill: Energistyrelsen.

Tjek radiatorerne

Hold radiatorer fri: Tjek, at dine radiatorer står fri fra f.eks. møbler og gardiner, så varmen kan komme ud i rummet. Tjek også, at temperaturføleren ikke er tildækket, for så kan den ikke måle rummets temperatur. Føleren sidder typisk i termostaten eller hænger i en metaltråd ud fra radiatoren.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Mærk på radiatoren: Hvis du har fjernvarme, bør radiatorerne være lunkne eller kolde forneden og varme foroven - så udnytter de varmen bedst. Er din radiator varm forneden, kan du prøve at skrue lidt ned for den. Hvis det ikke hjælper, bør du kontakte din VVS'er.

Hold øje med dit varmeforbrug: Aflæs varmeforbruget f.eks. en gang om måneden, hvis det er muligt. En uventet stigning kan skyldes en fejl i varmesystemet.

Rigtige termostater

Spar varme med de rigtige termostater: Du kan spare penge på varmeregningen med termostater, der automatisk skruer op og ned for varmen efter dine behov. De kaldes intelligente termostater.

Du kan bl.a. styre varmen ved at vælge, hvornår på døgnet du har brug for varme og i hvilke rum. Eller sætte termostaterne til at skrue ned for varmen, når du ikke er hjemme, og op igen, når du nærmer dig hjemmet.

Besparelsen ved at bruge intelligente termostater afhænger af din opvarmningsform, din bolig og dine vaner, men ligger normalt på 10-15 procent i forhold til traditionelle radiatortermostater.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Termostater til 5 radiatorer kan fås for 1.500 - 4.000 kr. afhængigt af mærke, så pengene er hurtigt tjent hjem i besparelser.