Lyt til artiklen:

Sådan redder du den brune sovs til julemiddagen

00:00
Hastighed: ???x
03:12

Abonnementsartikel

Julesovsen er en uundværlig del af den traditionelle danske julemiddag med and, gås eller flæskesteg. Den perfekte brune sovs med god, intens smag og den helt rette konsistens kan imidlertid være svær at ramme.

Det kan ske for selv den bedste kok; din sovs kan ende med at være for tyk, for tynd, for salt eller have klumper. Men der ingen grund til at gå i panik, for med disse tips kan du sikkert få julesovsen tilbage på sporet:

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-2
Selv den bedste kok kan fejle med sovsen. Men fortvivl ikke, den kan reddes. Foto: Unsplash.

For tyk sovs

Hvis din sovs er blevet for alt for tyk, er det bedst ikke at fortynde den med vand, da det bogstaveligt talt kan udvande smagen. Brug hellere fond, bouillon, fløde eller mælk, afhængigt af den smag, du ønsker.

Lidt kogevand fra kartoflerne kan også bruges, hvis vandet ikke er for salt. Tilsæt i alle fald væsken lidt ad gangen og rør godt, indtil du opnår den ønskede konsistens.

For tynd sovs

Er sovsen for tynd, kan du lade sovsen stå at simre uden låg ved svag varme for at reducere mængden af væske. Men pas på, hvis sovsen allerede er smagt til med f.eks. salt eller peber, da alle smage vil blive mere intense, når sovsen koges ind. Desuden ender du med en mindre mængde færdig sovs at gøre godt med.

I stedet kan du tykne sovsen med en meljævning. Hæld først koldt vand i en jævningsryster eller beholder med tætsluttende låg, og top dernæst op med cirka halvt så meget hvedemel som væske. Ryst blandingen, indtil den er helt fri for klumper.

Hæld jævningen i den let kogende sovs lidt efter lidt under omrøring, indtil konsistensen er god. Lad sovsen koge videre i 4-5 minutter, så melsmagen forsvinder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

For salt sovs

Det kan være en udfordring at redde en sovs, der er blevet for salt, men disse tips er værd at prøve: Fortynd sovsen lidt med fond/bouillon, vel at mærke uden salt, eller giv sovsen en sjat fløde. Tilsæt væsken gradvist, indtil du opnår den ønskede smag.

Du kan også prøve at gøre smagen mere velafbalanceret ved at tilsætte en anelse syre og sødme, eksempelvis i form af lidt sukker og vineddike, eller en smule ribsgelé.

Vær forsigtigt med mængderne, og smag løbende på sovsen, så du undgår at overkorrigere og ende med en ny problematisk sovs.

Sovs med klumper

Klumper i sovsen kan være frustrerende, men heldigvis er det nemt at løse problemet. Pisk energisk med et piskeris, eller kør en stavblender forsigtigt gennem sovsen ved lav hastighed, indtil klumperne er opløst.

Hvis klumperne er store, eller der er mange af dem, er det dog både hurtigere og nemmere at bruge en ret finmasket si til at si sovsen over i en ny gryde, hvor den så kan varmes op igen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

God fornøjelse med julemiddagen.

Kilder: Serious Eats, Samvirke.