Lyt til artiklen:

Landbruget prioriterer naturen højt

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Abonnementsartikel

For langt de fleste landbrugere er miljø, natur, biodiversitet og klima vigtigt at tage hensyn til på deres bedrift. Det viser ny undersøgelse.

Landbrugsstyrelsen har i en undersøgelse spurgt danske landbrugere, hvor vigtigt det er at tage hensyn til blandt andet miljø, natur, biodiversitet, klima, fødevareproduktion og økonomi på deres bedrift.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Undersøgelsen viser, at langt størstedelen af danske landbrugere mener, at det er vigtigt at tage hensyn til både natur, miljø, biodiversitet og klima. Faktisk svarer 95 procent af de adspurgte landbrugere, at det er enten vigtigt eller meget vigtigt at tage hensyn til naturen på deres bedrift. Over 85 procent siger det samme om biodiversitet.

Til sammenligning vurderer 88 pct. af landbrugerne, at hensynet til en sund økonomi på bedriften er vigtigt eller meget vigtigt, mens tallet for hensyn til fødevareproduktion er 71 procent.

- Resultaterne i undersøgelsen giver et værdifuldt pejlemærke til os om landbrugernes interesse i at deltage i den grønne omstilling. Det er afgørende, at landbrugere deltager med en aktiv indsats, hvis vi skal komme i mål. Her spiller Landbrugsstyrelsens bio-ordninger en central rolle, og vi håber derfor på en øget søgning til ordningerne i 2024, siger Anna de Klauman, vicedirektør i Landbrugsstyrelsen.

Bio-ordninger skal hjælpe

For første gang i år har landbrugere kunnet søge tilskud fra en række bio-ordninger til at støtte deres indsats for netop miljø, natur, biodiversitet og klima på deres marker. Det valgte ca. 24.000 ansøgere at gøre brug af i 2023, svarende til ca. 72 procent af alle ansøgere.

Selvom antallet af ansøgninger er højt, er der dog stadig behov for indsatser på et større landbrugsareal. Der blev i 2023 søgt tilskud fra bio-ordninger til ca. 420.000 ha, mens det samlede potentiale i den danske CAP-plan for 2023 var godt 620.000 ha, når man ser samlet på alle bio-ordningerne.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Vi ser lige nu på, hvordan vi kan gøre bio-ordningerne endnu mere interessante at søge i 2024, ligesom vi gør en stor indsats for at udbrede kendskabet til ordningerne. Målet er at sikre høj søgning på ordninger, der har fokus på natur, miljø, biodiversitet og klima, siger Anna de Klauman.