Lyt til artiklen:

Drop foderbrættet og mejsekuglerne

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Abonnementsartikel

- Mange sværger til det klassiske foderbræt i den allerbedste mening, men brættet kan imidlertid gøre mere skade end gavn. Havens fugle kan faktisk blive syge af det. Problemet er, at mange fugle bruger det samme bræt, som kan resultere i afføring i maden. Dette kan sprede sygdomme mellem fuglene, siger biolog Michael Carlsen fra Dyrenes Beskyttelse, og tilføjer:

- Hygiejne er lige så vigtigt for fuglene, som det er for os mennesker. Og vi ville jo aldrig skylle tallerknerne i toilettet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Michael Carlsen anbefaler, at man i stedet kan anvende en foderautomat:

- På den gode foderautomat, får man mad for sig og skidt for sig. Undgå derfor automater med et trug i bunden, fortæller Michael Carlsen.

En foderautomat til frø kan blandt andet købes på trælasten, planteskolen samt i nogle supermarkeder. Hvad frø og kerner angår er der en sammenhæng mellem, hvilke frø der fyldes i automaten, og hvilke fugle der kommer og spiser. Frøene har betydning for, om det for eksempel er spurve eller mejser, der benytter foderautomaten.

Undgå frøblandinger

- Undgå frøblandinger. Brug én slags frø i en automat, og en anden slags i en anden automat. Den enkelte fugl foretrækker som regel en bestemt slags frø, og kommer fuglen til en automat med en blanding, ender den med at smide meget på jorden, inden den finder det, som den vil have, forklarer biologen fra Dyrenes Beskyttelse.

Det er også en god idé at undgå de klassiske mejsekugler fra supermarkederne. Kuglerne er nemlig lavet af en hård fedtblanding, der ofte er iblandet frø, som fuglene ikke har gavn af, påpeger biologen:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Det svarer til junkfood for fugle, og så er de ovenikøbet pakket ind i et plastiknet, som er til fare for alle havens dyr. Hvis du alligevel bruger købekugler, så klip nettet af, inden du lægger dem ud, siger Michael Carlsen og peger på to oplagte alternativer:

- For eksempel kan man hænge hjemmelavede fedtkogler op i buske og træer, eller man kan sprede æbler ud på græsplænen. Men husk at lægge æblerne enkeltvis med et par meters afstand. Ellers sidder der én solsort og forsvarer dem alle, og så kan for eksempel sjagger og vindrossel ikke komme til.

Lav dine egne fedtkogler

Det skal du bruge: Kogler (fyrrekogler er mest egnede), natursnor, økologisk fedt og økologisk havregryn.

Sådan gør du:

Anskaf 4-6 kogler enten ved køb eller familie-ekspedition til den nærmeste skov. Lad koglerne stå indenfor i nogle dage, så de åbner sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bind en løkke i enden på de åbnede kogler, så de kan hænges op i haven.

Bland fedt og havregryn (mere af det første og mindre af det sidste). Vurder selv efter blandingens konsistens, hvorvidt der skal tilsættes mere fedt eller havregryn. Den ønskede konsistens er klæbrig og fast.

Tag en kogle, og stop fedtblandingen ind mellem kogleskællene.

Koglerne er nu klar til at blive hængt op i haven.