Lyt til artiklen:

Elektrisk vilddyr på mark og vej

00:00
Hastighed: ???x
04:08

Abonnementsartikel

I min tid som testpilot på FriGear har jeg haft fornøjelsen af at prøve en del ATV'er. Jeg har kørt små, praktiske ATV'er, og jeg har fornuftige arbejdsheste og ikke mindst, så har jeg tæsket rundt i mark og skov på en fuldstændig fantastisk 1.000 kubiks sportsmonster af en ATV.

Men jeg tror aldrig, at jeg har kørt på "en af verdens hurtigste elektriske ATV'er.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Vi snakker om et helt nyt mærke på det danske marked. Powerland Tachyon - udtales tak-ee-on - som det er lykkes Middelfart Maskiner at hive til landet.

Powerland er en indisk producent, der har produceret ATV'er siden 2017, og deres nyeste bud på den grønne bilmarked hedder Tachyon. Maskinen har været et par år undervejs, fordi importøren ville sikre sig, at ATV'en passer til det danske klima.

rich-media-3
De elektriske motorer er monteret direkte på hjulnavene. Foto: Bo Andersen.

Imponerende køretøj

Men nu er den her, og der er tale om et særdeles imponerende køretøj. Powerland Tachyon kommer spækket med den nyeste teknologi, hvilket blandt andet betyder, at den er udstyret med fire elektriske motorer, der er monteret direkte på hjulnavene.

Derfra er de forbundet med et Lithium-Ion batteri på 11 Kw, som leverer op til 210 NM per hjul. Det giver en acceleration på 0 - 60 km/t på under fire sekunder. Ja, du læste rigtigt - under fire sekunder. Topfarten ligger omkring de 90 kilometer i timen, og maskinen har en rækkevidde på op til 110 kilometer på en opladning.

Det er sikkert disse specifikatgioner, der har lagt navn til ATV'en, for Tachyon kommer fra græsk og betyder "hurtig".

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Bag det sorte dæksel gemmer sig en effektiv boost-knap. Foto: Bo Andersen.

Vild forvandling

Powerland Tachyon kan indregistreres som T3B, hvilket betyder at man skal have kørekort B for at tage den ud på landevejen, hvor den må køre 60 kilometer i timen.

Det er selvfølgelig lidt ærgerligt med denne begrænsning, når vi nu taler om, hvad der er angiveligt er en af de hurtigste elektrisk ATV'er i verden. Men sådan er loven. Altså hvis man vil køre på landevejen.

Vi havde muligheden for begge dele.

Den udgave FriGear fik til test, var forsynet med terrændæk, og det bevirkede, at hjulene absolut kunne høres på asfalten, ligesom vi bestemt ikke kan anbefale, at man forsøger at komme over de 60 kilometer i timen.

Altså på landevejen, for ude i terrænet sker en vild forvandling. Pludselig er støjen fra de grovriflede dæk væk, og man kører stort set i stilhed. Til gengæld var det ingen problem at få maskinen over de 60 kilometer i timen, men selv om undertegnede har kørt motorcykel i mange år, så skruede jeg alligevel ned for farten, da jeg hastigt passerede de 70. Også selv om jeg havde styrthjelm på, hvilket absolut kan anbefales også i terrænet. På offentlig vej er det lovpligtigt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fordi motorerne sidder direkte på hjulnavet, er accelerationen en fornøjelse. Det starter med et blødt skub, hvorefter man farer afsted som en raket.

Motorerne på hjulene gør også, at maskinen er en smule brede end normalt, hvilket giver et ufatteligt godt greb i både terræn og på vej. Som nævnet er Tychyon udstyret med den nyeste teknologi, blandt andet elektronisk skift mellem to- og firhjulstræk samt en "boost"-knap, der forvandler den til et vilddyr på mark og vej.

Hertil kommer en app til mobilen, så man kan koble op og holde øje med alle mulige statistikker

Konklusion

Er Powerland Tachyon verdens hurtigste elektrisk ATV? Muligvis, men det er i hvert fald den mest imponerende ATV, vi nogensinde har prøvet. Den er ikke kun til sjov, for den har masser og masser af kræfter til fuldtidsarbejde, og den er perfekt for alle, der gerne vil den grønne omstilling, mens som samtidigt vil have en viril arbejdshest.

rich-media-7
I stedet for benzindæksel er der stik til opladning. Foto: Bo Andersen.