Lyt til artiklen:

Nu åbner Nordeuropas største insektfabrik

00:00
Hastighed: ???x
03:43

Abonnementsartikel

22.000 kvadratmeter, 100 tons larver om dagen og godt 10.000 tons insektmel om året.

Det er nogle af de tal, der beskriver Enorm Biofactory's nyopførte fabrik ved Hvirring i Hedensted Kommune.

Artiklen fortsætter efter annoncen

De lokalproducerede insektproteiner kan erstatte en del af den soja, der importeres i dag. Insektmelet kan også erstatte højt fordøjelige animalske proteinkilder som fiskemel, og kan dermed anvendes i både husdyrproduktionen og fiskeindustrien.

Via sidestrømme fra fødevareindustrien upcycler Enorm Biofactory produkter af lav værdi til proteiner af høj værdi. På sigt er det målet, at insektproteiner også kan indgå i fødevarer.

rich-media-2
Enorm Biofactory's nyopførte fabrik ved Hvirring i Hedensted Kommune. Pressefoto: Claus Haagensen.

Flere års målrettet arbejde

Bag Enorm Biofactory står direktionen bestående af Carsten Lind Pedersen, Jane Lind Sam (far og datter) og Arne Holst Lauridsen.

- I dag fejrer vi flere års hårdt og målrettet arbejde, hvor dygtige kollegaer og et utal af samarbejdspartnere har muliggjort projektet. Nu begynder næste fase, hvor vi skal have produktionen til køre og løbende skalere op til fuld drift, siger Carsten Lind Pedersen, medstifter og CEO i Enorm Biofactory.

Den nyopførte insektfabrik har været undervejs siden 2022, hvor flere aktører, blandt andre landbrugsselskabet DLG, blev en del af ejerkredsen. Også her vækker åbningen af fabrikken glæde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-4
Carsten Lind Pedersen i verdens største fluestald. Pressefoto.

Insekter upcycler rester

Både insektmelet og insektolien, der allerede har vist lovende resultater i testforsøg på landbrugsbedrifter, produceres via soldaterfluen, der også er kendt som 'Black Soldier Fly', der parrer sig og lægger æg. Herefter udklækkes æggene, hvorefter larverne får foder, der primært kommer via reststrømme fra fødevareindustrien. Larverne forarbejdes til olie og protein efter cirka 12 dage. Når fabrikken er i fuld drift, vil den producere 100 tons larver om dagen.

- Nu er vi klar til at tage imod store mængder restprodukter fra fødevareindustrien. Et godt eksempel er Arla Foods Ingredients P/S, der kan nedbringe deres 'Foodwaste' med 16 % fra deres fabrik, Danmark Protein, der ligger nær Videbæk. Det skyldes at sidestrømme fra produktionen upcycles til foder i stedet for at blive solgt til biogas. Vi håber, at flere danske fødevareproducenter vil tage ansvar for at recirkulere næringsstofferne gennem larver, for cirkularitet er en af nøglerne til at udvikle en bæredygtig fødevareindustri, fortæller Carsten L. Pedersen.

- Vi fik fornyeligt at vide, at vi var insektindustriens 'best kept secret'. Den går ikke længere, for nu skal vi snart have solgt nogle produkter.

rich-media-5
Larver der spiser sidestrømme fra fødevareindustrien. Pressefoto.

Store forventninger

I DLG har man også store forventninger til produkterne fra Enorm Biofactory.

- Både på den korte og den lange bane ser vi nogle meget interessante perspektiver i insektproduktionen. De første resultater fra vores testforsøg med både insektmel- og olie viser positive tendenser i produktionen og sundheden hos husdyr, og vi forventer at der er et potentiale, hvor vi kun har set toppen af isbjerget, siger Troels Møller Olesen, direktør for husdyrernæring i DLG.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Enorm Biofactory regner med at mere end 2000 deltagere i løbet af dagen vil lægge vejen forbi åbningen.