Lyt til artiklen:

Chancen for en airfryer under juletræet er stor

00:00
Hastighed: ???x
04:00

Abonnementsartikel

Den sidste julegavespurt er sat ind, og der ligger sikkert allerede mange pakker klar til at komme under juletræerne rundt omkring i de danske hjem. Men hvad mon der er i de pakker?

Det kunne meget vel være en foodprocessor til Gertrud Sand fra The Julekalender eller måske en robotstøvsuger.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

En særkørsel fra Danmarks Statistiks detailomsætningsindeks viser, at der især har været gang i indkøbet af elektriske husholdningsapparater i den tidlige julehandel i november i år.

- Detailhandel med elektriske husholdningsapparater er generelt en branche med et stort julesalg, og det tyder da også på, at den slags apparater vil fylde under juletræerne i år. Vi har i november i år handlet for 12,4 procent mere i forretninger i denne branchegruppe, end vi i gennemsnit gjorde i november i de foregående fem år (2018-2022), siger Kari Anne Janisse Arildsen, fuldmægtig i Danmarks Statistik.

rich-media-2
Detailomsætningen i november 2023 på udvalgte branchegrupper. Ill: Danmarks Statistik.

Næst efter husholdningsapparater kommer der nok til at være en del gaver fra isenkræmmere samt ur- og smykkeforretninger. Isenkræmmere er forretninger, der handler med køkkenudstyr, glas, porcelæn, bestik, vaser, lysestager med mere.

Derudover kan en stigning i omsætningen hos dyrehandlere i den tidlige julehandel tyde på, at flere kæledyr også kan se frem til en pakke til jul.

Flere julegaver til kæledyrene

Detailomsætningen hos i dyrehandlere, hvor man for eksempel køber legetøj og mad til dyr samt mindre kæledyr som fisk og firben, er steget støt i år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Overordnet set klarer dyrehandlerne sig godt i november, men i år har de ligget 20,7 procent over gennemsnittet for de seneste fem år (2018-2022) og 1,6 procent højere end sidste år.

- Også handlen med forbrugerelektronik har klaret sig godt i forhold til de seneste fem år. I disse forretninger, der bl.a. sælger computere, radio og tv, ligger handlen i november i år 22,6 procent over gennemsnittet for de seneste fem år og 7,0 procent højere end handlen i november sidste år. Tilbudsevents som Black Friday og Cyber Monday kan formentlig have en effekt på det stigende salg af forbrugerelektronik i november, forklarer Kari Anne Janisse Arildsen.

Det hører også med til historien, at opdelingen i detailomsætningsindekset er baseret på virksomhedernes brancher og ikke detaljerede oplysninger om, hvilke varer de har solgt. Det betyder fx, at virksomheder, der ligger i branchen for salg af elektriske husholdningsapparater, men som også sælger computere og tv, i de fleste tilfælde vil indgå i branchen elektriske husholdningsapparater med hele deres omsætning.

Ikke sko og bøger

Til gengæld er der i mindre grad indkøbt legetøj, sko og bøger i den tidlige julehandel i november i år. Sammenlignet med gennemsnittet de seneste fem år har disse brancher klaret sig dårligst i år. I november i år ligger de både under det gennemsnitlige niveau i 2015 og det gennemsnitlige salg i november de seneste fem år.

- Data for detailhandlen i november 2023 tyder på, at der i lidt mindre grad blev købt sko, bøger, spil og legetøj end i de seneste fem år. Vi ser dog her udelukkende på forretninger, hvis salg primært foregår i fysiske butikker, og der er tale om varer, som også i stor stil købes i online butikker, siger Kari Anne Janisse Arildsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kigger man på handlen i december sidste år kan man desuden se, at detailomsætningen i skoforretninger, tøjbutikker og boghandlere steg betydeligt i denne måned.

Detailomsætningsindekset for december 2023 bliver offentliggjort d. 26. januar 2024.