Lyt til artiklen:

Husk indeklimaet i julekøkkenet

00:00
Hastighed: ???x
03:25

Abonnementsartikel

Teknologisk Institut opfordrer danskerne til at være opmærksomme på partikelforurening fra madlavningen i køkkenet, og de derfor skal huske at bruge emhætten rigtigt og lufte ud længe nok - også efter komfuret er slukket.

Baggrunden er Instituttets viden om partikelforurening fra fx indeklimamålinger og test af emhætter i flere projekter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Partikelforureningen fra madlavningens negative påvirkning af indeklimaet bliver gang på gang understøttet af undersøgelser på flere af verdens institutter og universiteter. Det er også understøttet af vores egne målinger i de projekter, vi deltager i. Særligt i denne tid, hvor mange mennesker er samlet indendørs, det er koldt udenfor, og der arbejdes flittigt i køkkenet er det derfor vigtigt at være opmærksom på at bruge emhætten korrekt og få luftet nok ud, siger konsulent Andreas Egholm Nielsen, Teknologisk Institut.

Blandt andet i det senest afsluttede projekt, Teknologisk Institut har deltaget i, Realdania-projeket Emhætters evne til effektiv fjernelse af partikler i indeklimaet slås det fast, at "Madlavning er en af de største syndere i forhold til partikelforurening, lugt og dårligt indeklima i boligen".

5 råd

Med baggrund i Instituttets tests og resultater gives der disse fem gode råd til at mindske partikelforureningen fra madlavning.

Tænd emhætten 10 minutter før madlavningen begynder.

Hvis du kan lugte maden, skal du skrue op for emhætten.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Lad emhætten køre i mindst 30 minutter efter madlavningen er færdig.

Tænd også emhætten, når du kun bruger ovnen til f.eks. flæskesteg eller and.

Åben et vindue for at udligne udsugningen fra emhætten.

- Disse simple trin kan hjælpe med at sikre et sundt indeklima i hjemmet, selv når julemiddagen er i fuld gang. På den lange bane anbefaler vi, at forbrugerne stiller højere krav til effektiviteten af deres kommende emhætter, og får implementeret de gode råd i deres madlavningsvaner. Derfor har vi også i en årrække sammen med Energistyrelsen arbejdet for, at få emhætters effektivitet dvs. evne til at fange og fjerne "forureningen" fra madlavningen, til at indgå i energimærkningen, så forbrugeren kan tage et oplyst valg, siger sektionsleder Christian Grønborg Nicolaisen, Teknologisk Institut.

Mere effektive emhætter

Ligeledes arbejder Teknologisk Institut på at udvikle mere effektive emhætter. I samarbejde med EUDP, EXHAUSTO, DTU og Franke Futurum leder Teknologisk Institut projektet Fremtidens Grønne Emhætte.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Her kombineres mange års teknisk viden om effektive emhætter med forståelse for brugernes behov og madlavningsvaner for at udvikle en løsning, der kan håndtere det skjulte forureningsproblem med partikelforurening.

Formålet med Fremtidens Grønne Emhætte er at udvikle en ny generation boligventilationsemhætter, der er energieffektive og har markant forbedrede funktioner.

Fokus er på energi, indeklima, bæredygtighed, udformning og dimensionering. Emhætterne, der skal opfylde skærpede ecodesign krav, er dermed et aktiv i den grønne omstilling og i forbedringen af boligernes indeklima.