Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Plant ålegræs i havet
Efter et efterår med historisk iltsvind i de danske fjorde er det blevet tydeligt for mange, hvor hårdt presset vores kystnære havmiljø er. Som eksempel er to tredjedel af al ålegræs - som blandt andet fungerer som levested for fisk, beskytter kyster og lagrer CO2 - forsvundet i Danmark siden år 1900.
Derfor er det med stor glæde, at Tænketanken Hav i samarbejde med Biologisk Institut på SDU har modtaget en bevilling på 8,8 mio. kr. fra Nordea-fonden til Det Store Danske Ålegræsinitiativ.
Det skriver tænketanken i en pressemeddelelse.
Nyt og unikt
Initiativet er et nyt og unikt videnskabeligt projekt, der bidrager til indhentning af data om Danmarks ålegræsbestand via frivillige danskere. Desuden er det et projekt, som involverer og mobiliserer danskerne i en konkret og vigtig sag om at plante ålegræs langs de danske kyster en gang om året og dermed genoprette dele af Danmarks havnatur.
Første udplantningsdag af ålegræs er d. 8. juni 2024 på World Ocean Day.
- Vi er meget begejstrede for den store opbakning fra Nordea-fonden. Pengene gør det muligt at føre vores vision om et stort ålegræsprojekt ud i livet og samtidig hjælpe til med, at endnu flere danskere involverer sig i vores havmiljø. Der er akut brug for genopretning af vores havnatur, og netop udplantning af ålegræs kan mange steder være med til at hjælpe det pressede danske havmiljø på fode igen, siger direktør i Tænketanken Hav, Liselotte Hohwy Stokholm.
Store forventninger
Det store Ålegræsinitiativ løber over en 3-årig periode fra 2024 til 2026. Hos Nordea-fonden, der støtter projektet med i alt 8.8 mio. kr., er der store forventninger til indsatsen.
Også på Syddansk Universitet ser man frem til projektet.
- Bevillingen fra Nordea-fonden gør os i stand til at komme endnu længere med vores forskning i genudplantningen af ålegræs og giver os mulighed for at samle vigtige data og dermed forståelse for vores kystnære havmiljø sammen med engagerede borgere som ønsker at gøre en forskel. Derfor er vi fra SDUs side meget glade for samarbejdet, som vi ser frem til at igangsætte, siger Mogens R. Flindt, Professor og Forskningsleder, Biologisk Institut ved SDU.