Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Vandet vælter ind i husene
I en undersøgelse af Videncentret Bolius angiver mere end halvdelen af danskerne ét eller flere indeklimaproblemer og blandt de mest hyppige er fugt.
I en tid, hvor klima og nedbør fylder såvel medier som boliger, er der derfor grund til at være ekstra opmærksom, hvis man er på jagt efter en ny bolig.
Det skriver foreningen i en pressemeddelelse.
- Når man ser på en bolig, tænker de færreste formentlig på, hvordan kloakken på grunden har det, om der er dræn omkring huset eller fugtspærre i konstruktionen. Og hvis det er der, hvor det så er, og hvordan standen er. Men hvis kloakken eller drænet ikke kan klare presset fra regnskyl og giver vand i kælderen, er det ejeren, der er ansvarlig. Det betyder, at ejeren skal sørge for at udbedre skaderne for egen regning, forklarer Jacob Christensen, bestyrelsesmedlem i Danske Boligadvokater og fortsætter:
- Vi oplever, at især førstegangskøbere har tillid til, at alle forhold er belyst, eller at forsikringen dækker, hvis der opstår fugt- eller vandskader, men det er langt fra tilfældet i alle sager.
"Voldsom skybrud" dækkes
Indbo- og husforsikring dækker som udgangspunkt vandskader, hvis det er et 'voldsomt skybrud', der er årsagen til, at husets afløbssystem ikke kan lede vandet væk.
'voldsomt skybrud' defineres, som når nedbøren er så kraftig, at 'ikke tilstoppede, normalt konstruerede og vedligeholdte afløbssystemer' ikke kan klare at lede vandet væk.
Forsikringen dækker dog ikke, hvis der fx er er for små kloakledninger på grunden, og de store mængder regnvand derfor skubbes tilbage i rørene og ind i husets kælder eller stue.
Reparationer af kloak, eller etablering af dræn eller frugtspærre er alt sammen store udgifter oven i bolighandlen. Derfor er det vigtigt at forholde sig til, inden underskrivelse af en købsaftale. Som eksempel koster et omfangsdræn i niveauet 500.000 kr. at få etableret omkring et hus på 100 m2.
- Alt efter hvad der viser sig af mulige problemstillinger, når vi gennemgår dokumenterne i forbindelse med en bolighandel, så anbefaler vi et nedslag i prisen eller i værste fald, at man genovervejer købet," siger Jacob Christensen, som samtidig understreger vigtigheden af, at man som køber får indføjet et advokatforbehold i købsaftalen, så der er tid til at få undersøgt blandt andet disse forhold inden den endelige købsbeslutning.