Lyt til artiklen:

Luna og Charlie topper navne hitlisten - for hunde

00:00
Hastighed: ???x
05:56

Abonnementsartikel

Kært barn har mange navne, og enhver hundeejer må indrømme, at elsket hund har (endnu) flere kælenavne. Men det vigtigste navn er nu engang det første, du giver din nye bedste ven på fire ben.

Det er nemlig det, hunden skal lære at reagere på, så den kommer, når du kalder - og det, du skal bruge hos dyrlægen og forsikringsselskabet.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Men hvad skal man så kalde sin hund, hvis man helst nøjes med at "lave indkald" på bare én hund i hundeparken - og undgå også at måtte rose samtlige andre af kvarterets velopdragne navne-søskende (på to- såvel som fire ben)?

Hvad skal hvalpen hedde?

Det har Agria Dyreforsikring svaret på. Hvert år i januar dykker forsikringsselskabet ned i det forgangne års nytegnede hundeforsikringer og undersøger, hvilke hundenavne der hitter blandt de danske hundeejere.

Og når man øjer dette års Top 20 igennem, viser der sig to helt klare tendenser: Alle navnene er i to stavelser, og er i øvrigt - langt overvejende - menneskenavne.

- Det giver faktisk rigtig god mening, forklarer Lotte Evers, der er hundeentusiast og i øvrigt marketingchef i Agria Dyreforsikring. Hun uddyber:

- Der en fordel at vælge et hundenavn, som ikke er besværligt langt eller for kludret at udtale - eller direkte pinligt at råbe højt i fuld offentlighed, forklarer Lotte Evers.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Mange racehunde har faktisk hele tre forskellige navne: Et officielt stambogsnavn, der henviser til den kennel, den stammer fra - ofte vidunderligt pompøse eller som en del af et tema. Men det kan du jo ikke stå og råbe ude i haven, så derfor får hunden også et kaldenavn. Og så er der det navn, som hunden tror, er dens navn, fordi det er det, vi råber - ofte i frustration - når hunden ikke kommer, når vi kalder, griner Lotte Eversog understreger igen sin pointe: At vigtigste ord, man kan lære sin hund, er dens kaldenavn.

Lyden er vigtig

- Hundenavne på to stavelser er ideelle, når du skal fange din hunds opmærksomhed. Det er nemt og hurtigt at udtale, og hunde reagerer godt på "skarpe" vokaler som I og Y. De fleste hundeejere vil nok skrive under på, at deres hund er unik, speciel og fantastisk, og med 400 forskellige hunderacer, findes der heller ikke to vovser, der er ens. har Når vi samtidig i dag optaget hunden som et nærmest ligeværdigt medlem af vores familier, vil vi naturligvis give vores hundehvalp et lige så unikt navn som vores tobenede unger får - og ét, som kan matche den unikke skabning, som er familiens nye hundehvalp jo naturligvis er, siger hun.

Fra BonBon til Buller og Bella

- Tidligere var danskernes kæledyrs navne meget forskellige fra menneskelige navne, forklarer Lotte Evers.

- Helt tilbage til racehundenes spæde start, hvor hundeavl var en bibeskæftigelse for adelen, var det franskklingende hundenavne som Belle, Fifi, Bonbon og Loulou, der var på mode blandt det bedre borgerskab. Samtidig kaldte landbobefolkningen deres "bastarder" gode, danske navne som Trofast, Buller, Sofus og Perle. Fordi "kommandosproget" indenfor hundetræning var tysk, var jagthundenes navne ofte korte og fyndige som Rolf, Fritz, Zoltan und so weiter... Og som vi også så det i Matador, fik mange hunde navnet Pax, da freden sænkede sig over Danmark. Men den helt store inspiration til nytænkning af hundenavne kom med hundenes indtog på det store lærred: Lassie, Tarzan og Vagabondens Lady. Og senere blev Poul Thomsens gamle danske hønsehund, Balder, trendsetter, påpeger Lotte Evers.

Modenavne

- Der går mode i hundenavne, fuldstændig som det gør i menneskenavne, men vi skal faktisk helt frem til 1990´erne, før vi danskere begyndte at give vores kæledyr de samme navne som vores børn. Og nåeh ja, lidt kongelig har man da lov at være, griner Lotte Evers og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Tal fra Danmarks statistik viser, at navne som Felix, Christian og Isabella er avanceret voldsomt på hitlisten over de mest populære børnenavne i kølvandet på nyeste generation i Kongehuset.

- Indenfor kæledyrsverdenen var Felix tidligere et navn, vi primært forbandt med katte - i dag har det indtaget en solid 20. plads på hundenes Top 20, så mon ikke vores seje dronnings seneste udmelding og abdikation også kan gå hen og få en afsmittende effekt på danskernes valg af fremtidige hundenavne, spekulerer marketingchefen.

- Jeg kan sagtens forestille mig et helt kobbel af royalt klingende navne vil være regerende mestre på næste års hitliste - naturligvis med Frederik og Daisy som listens førerhunde, afslutter hun.

Top 20 tævehundenavne 2023

Luna

Molly

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bella

Maggie

Alba

Mille

Karla

Artiklen fortsætter efter annoncen

Coco

Wilma

Nala

Frida

Saga

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sally

Freja

Alma

Ellie

Daisy

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ella

Rosa

Carla

Top 20 hanhundenavne 2023

Charlie

Eddie

Artiklen fortsætter efter annoncen

Milo

Balder

Carlo

Max

Ludvig

Simba

Buster

Anton

Hugo

Otto

Viggo

Alfred

Kenzo

Loui

Cody

Marley

Sofus

Felix