Lyt til artiklen:

Fjern sne og is uden at skade miljøet

00:00
Hastighed: ???x
01:56

Abonnementsartikel

Det kolde januarvejr medfører isglatte veje, fortove og indkørsler - og hårdt arbejde for husejere, der er forpligtede til at rydde sne og sørge for, at der ikke er glat på områder, hvor andre færdes.

Mange danskere bruger vejsalt til at fjerne is, og det estimeres ifølge GEUS, at der i Danmark bliver spredt omkring 300.000 tons vejsalt hvert eneste år. Men der er faktisk alternativer til det miljøskadelige glatførebekæmpelsesmiddel.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Tømidler med Svanemærket skal leve op til en række skrappe krav til miljø, klima, sundhed og kvalitet. Det sikrer et produkt, som er mindst lige så effektivt som vejsalt, men som ikke ødelægger grundvandet, skader træer og planter, giver ømme hundepoter eller sætter grimme rande på fodtøjet, siger Rina Ronja Kari, marketing- og kommunikationschef i Miljømærkning Danmark.

Svanemærkede tømidler fjerner is på flade arealer og hindrer ny isdannelse - præcis som vejsalt, men de er mere skånsomme for både natur og miljø.

Det skyldes bl.a. skrappe krav til brugen af kemikalier og tungmetaller, som kan være skadelige for mennesker og miljø, og tømidlet må ikke være baseret på kloridholdige salte, som skader træer og planter.

Svanemærkede tømidler er samtidig biologisk letnedbrydelige, og der er også stillet krav om, at tømidlerne skal være effektive.

5 grunde til at vælge svanemærket tømiddel

Smelter isen mindst lige så effektivt som vejsalt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Er mere miljøvenligt og ødelægger ikke grundvandet.

Skader ikke træer, hække og andre planter.

Er mildere over for fliser, bygninger og metaller på fx biler og cykler.

Giver ikke ømme hundepoter.

Her kan du finde svanemærkede tømidler