Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Farmall indtager en helt særlig plads i Flemløse-forhandlerens hjerte
Døren binder lidt til bygningen, der engang husede Maskinfabrikken i Flemløse på Sydvestfyn. I dag er det Hans Andersen, der har nøglerne til bygningen, hvor han har en del af sin samling af gamle Farmall-traktorer.
- Når jeg har fået fat i traktorerne, var der ikke meget maling på dem, og nogle havde også rusthuller i pladerne, så de er blevet sand- og glasblæst, inden jeg gik i gang med at reparere dem, siger Hans Andersen, der startede sin Farmall-samling helt tilbage i 1960'erne.
Han har brugt mellem 500 og 800 timer på hver af de gamle traktorer, så de i dag ser ud, som da de forlod fabrikken.
- Jeg har selv haft fornøjelsen af at køre dem ud af værkstedet, når de var færdige. Jeg har ikke kunnet nænne at bruge dem, selv om vi godt nok har et landbrug selv.
Ikke tilfældigt med Farmall
Den ældste traktor i samlingen er fra 1946.
- Det er en Farmall A, som er en model, hvor kroppen er sideforskudt, så chaufføren kunne se ned på de redskaber, han havde på. Den blev primært brugt til radrensning, men også til plov og harve, forklarer Hans Andersen.
Traktoren er kun to år yngre end ham selv, da han blev født på førstesalen i den private bolig, der hører til Flemløse Maskinforretning i 1944.
I 1932 købte Hans Andersens far, Victor Andersen, den lokale landsbysmedie i Flemløse, og fra 1951 blev han forhandler for Brdr. Bendix, som havde importen af Farmall-traktorer og McCormick-græs- og høstmaskiner.
- Jeg kan huske, at når min far fik traktorer hjem, så kom de med skib til Odense Havn. Min mor kørte ham derud, og så kørte han selv traktorerne hjem til forretningen. Og når jeg kom på værkstedet, synes jeg, det var nogle flotte traktorer. Så det er ikke tilfældigt, at jeg gik i gang med at samle og klargøre Farmall-traktorer. Desuden er det rimelig enkelt at reparere dem.
Der blev især solgt mange Farmall M fra maskinforretningen i Flemløse, og sådan en har Hans Andersen selvfølgelig i sin samling.
- Den har en særlig betydning for mig, og det er en model, der ser ud, som jeg synes, en traktor skal se ud. Den er fra 1949 og er nok den mest solgte Farmall-traktor i Danmark. Det var på daværende tidspunkt en stor og meget moderne traktor.
I 1972 overtog Hans Andersen sin fars forretning, der siden 1960 har forhandlet IH og siden 1985 har været Case IH-forhandler på Fyn.
Mangler Farmall MD
Selv om Hans Andersen har omkring 10 traktorer stående, der trænger til en kærlig hånd og reparation, så er der alligevel en Farmall, som Hans Andersen stadig drømmer om.
- Den hedder Farmall MD. Den var som en Farmall M, men den startede på benzin, og så kunne man slå over på diesel. Så det var den første diesel, der kom fra USA. Sådan en kunne jeg godt bruge.
Den 15. april fylder Hans Andersen 80 år, så det kniber med energien til at kaste sig over renoveringen af endnu en traktor og bruge flere hundrede timer på det. Så det er ikke sikkert, at Farmall-samlingen bliver udvidet.
- Når jeg ikke er her mere, så går jeg ud fra, at min yngste søn Martin beholder traktorerne, så de kan blive bevaret. De kan i hvert fald holde mindst to generationer mere nu, siger Hans Andersen.
I 2014 overtog Martin Andersen driften af Flemløse Maskinforretning, der ligger som nabo til garagen med de gamle Farmall-traktorer. Hans Andersen kommer stadig i forretningen hver dag og hjælper til med forskellige småopgaver.