Lyt til artiklen:

Møns Klint skal være verdenskendt

00:00
Hastighed: ???x
01:53

Abonnementsartikel

Møns Klint er et helt unikt naturområde. Her rejser blændende hvide kridtvægge sig fra det blå hav - ét syn, der tiltrækker mængder af besøg hvert år.

Naturen er da også så unik, at den måske i fremtiden kan havne på en eftertragtet liste. I går blev der nemlig underskrevet en ansøgning om at få Møns Klint på UNESCOs Verdensarvsliste.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Ansøgningen for Møns Klint omfatter den ca. 6 km lange kystskrænt samt en del af det bagvedliggende bakkelandskab.

Naturstyrelsen ejer og forvalter dele af dét område - og derfor glæder nyheden også Jane Skov Lind, skovrider på Naturstyrelsens lokale enhed Storstrøm:

- Møns Klint er dynamisk og bjergtagende natur. Jeg kan sagtens forstå, at området nu bliver indstillet til verdensarv. For naturen er helt i verdensklasse, og er også vældig populær. Der kommer tusindvis af besøgende hvert år, siger Jane Skov Lind.

Isens kræfter formede klinten

De stejle, hvide kystklinter og de bagvedliggende bakker består af kridt - og området blev formet af isens vældige kræfter under den sidste istid.

Området er også et yndet rejsemål for fossiljægere, da man kan være heldig at finde velbevarede fossiler i kridtet.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Møns Klint blev i 2018 optaget på Danmarks tentativliste for verdensarv, hvilket er en forudsætning for en senere nominering til UNESCOs Verdensarvsliste.

Bag den aktuelle ansøgning står Vordingborg Kommune og GeoCenter Møns Klint i samarbejde med Københavns Universitet, Naturstyrelsen samt Slots- og Kulturstyrelsen.

Det forventes, at UNESCOs Verdensarvskomité træffer afgørelse om optagelse i sommeren 2025.