Lyt til artiklen:

Letvægts teleskopsav når helt til tops

00:00
Hastighed: ???x
02:18

Abonnementsartikel

Med lanceringen af den nye Makita teleskopsav er producenten nået et skridt længere i fuldførelsen af deres 40V-serie af batteridrevne redskaber, målrettet seriøse private og professionelle brugere.

Der er tale om model XGT UA004G, en teleskopsav, der når helt op over fire meter i arbejdshøjde med et 30 centimeter langt sværd.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hastigheden på kædesaven er 20 m/s, og som nævnt kan man nå langt op i trætoppen med det justerbare skaft, der har en længde på 2,5 til 3,8 meter.

- Den nye teleskopsav er målrettet professionelle, men ikke kun skovarbejdere. Det er for eksempel også landmænd, der skal tynde ud i læbælter og har brug for at arbejde i højden, eller DSB-personale, der arbejder med at tynde ud i træerne langs skinnerne, fortæller Anders Iversen, produktchef hos Makita.

rich-media-3
Sværdlængen er 30 centimeter. Pressefoto.

Ekstra vinkelhoved

Ud over muligheden for at arbejde i højden, er der yderligere en fordel ved den nye teleskopsav. Det er nemlig muligt at montere et vinkel for stangsav (Ekstraudstyr) på 45 grader mellem skaftet og kædesaven. Dermed bliver det muligt at komme til grenene ovenfra, hvilket gør arbejdet noget nemmere.

Og så er der vægten.

- I vores test kommer teleskopsaven ud som den model, der har det letteste skærehoved. Og det betyder noget, når du skal arbejde i højden flere timer om dagen, siger Anders Iversen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Generelt er arbejdstiden på batteridrevne kædesave svær at beregne. Ifølge Anders Iversen er der adskillige faktorer, der spiller ind på batteriforbruget.

rich-media-5
Det justerbare skaft på den nye teleskopsav er mellem 2,5 og 3,8 meter. Pressefoto.

- Det handler meget om, hvad du saver du, er træet tørt eller vådt, hvor skarp er kæden og så videre? Men grundlæggende er det vigtigste, at man har det dobbelte antal batterier af, hvad der sidder i maskinen. Og at man har adgang til strøm, for så kan du jo arbejde uafbrudt, siger produktchefen.

Endelig er teleskopsaven udstyret med Active Feedback sensing Technology (AFT), der slukker motoren, hvis rotationshastigheden pludselig aftager eller sætter sig fast.