Lyt til artiklen:

Højsæson for løbske hestemaver

00:00
Hastighed: ???x
04:51

Abonnementsartikel

Hvert år i vintersæsonen oplever Agria Dyreforsikring en markant stigning i antallet af skadesanmeldelser fra deres kunder grundet dyrlægekrævende mave-tarmproblemer som diarré, tarmslyng og kolik hos heste.

- Lige nu oplever vi faktisk en fordobling i antallet af skadesanmeldelser sammenlignet med august, som er den måned på året med færrest mave-tarmproblemer hos heste, siger direktør i Agria Dyreforsikring, Tine Stabell.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Kom i gang med klikkertræning af din hest

Se også:

Kom i gang med klikkertræning af din hest

Jon Vedding Nielsen, der er tilknyttet Agria Dyreforsikring som veterinærkonsulent og desuden dyrlæge på et stort dyrehospital, nikker genkendende til direktørens beskrivelse.

- Vi befinder os midt i højsæsonen for både diarré, kolik og tarmslyng hos heste. Det er sygdomme som hos den enkelte hest kan forekomme på alle tidspunkter af året, men der er en absolut øget forekomst af disse problemer fra oktober-november til marts-april, siger han og tilføjer:

- Dårlig mave kan hurtigt kan udvikle sig til en livstruende situation for heste, og det skal derfor altid tages alvorligt. Derfor er det vigtigt at få en dyrlæge til at vurdere symptomerne.

rich-media-3
Vintersæsonen er højsæson for både diarré, kolik og tarmslyng hos heste. Pressefoto.

Forandringer påvirker

Ifølge dyrlægen kan den specifikke årsag til hestens mave-tarmproblemer være næsten umulig at identificere, men han peger på flere faktorer, der kan ligge til grund:

Dette skal du vide om trailerkørsel med din hest

Se også:

Dette skal du vide om trailerkørsel med din hest

- Hesten er meget lidt "forandringsvillig" og håndterer ikke forandringer særlig godt; det gælder faktisk alt lige fra omskifteligt vejr til ændrede forhold fra fold til stald, ændring i aktivitetsniveau, ændring af foder eller indtagelse af for lidt vand, forklarer Jon Vedding Nielsen og uddyber:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hestens fordøjelsessystem er sådan indrettet, at den bliver nødt til at indtage føde igennem 18 af døgnets 24 timer. Det er vigtigt at tage højde for, når man planlægger hestens foder og foderrutiner. Ændringer i hestens foder bør derfor indføres gradvist, så dens fordøjelsessystem langsomt tilvænnes. En brat forandring kan resultere i ændringer i passagehastigheden i hestens tarm eller forskydning i tarmfloraen og derved kolik eller diarré.

Adgang til vand og mad

Dyrlægen forklarer, at heste i vintersæsonen ofte både står mere på stald og går for lang tid på jordfold, hvor de i mangel på græs søger efter rødder i jorden. Derved risikerer de at optage for meget sand i deres fordøjelsessystem.

- Hesten vil altid optage en vis mængde sand, f.eks. igennem stråfoderet, og det er helt normalt, at heste har sand i tarmene. Men hvis mængden bliver for stor i forhold til, hvad den kan optage, vil sandet kunne sætte sig som forstoppelse eller begrænse væskeoptaget, hvilket henholdsvis kan give kolik, diarre eller tynd gødning, forklarer Jon Vedding Nielsen.

- Hesten bør have adgang til foder døgnet rundt, ligesom man ikke må glemme den daglige motion, også på folden - motion er vigtig, også for hestens fordøjelse, understreger Jon Vedding Nielsen, der anbefaler, at man fordeler høhække rundt om på folden; dermed skal hesten arbejde lidt for føden, og samtidig kan det være med til at begrænse den mængde af sand, hesten indtager.

Han forklarer, at for at holde fordøjelsen i gang har hesten brug for at indtage omkring 30 liter vand i døgnet, selv ved meget lave temperaturer. Gør den ikke det, vil der kunne opstå en risiko for dehydrering eller kolik. Den sidste faktor, dyrlægen peger på, er temperatur:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- I koldt vejr foretrækker hesten, at dens drikkevand er tempereret - og derfor indtager heste ofte for lidt vand, hvis de går ude i frostvejr - hvor drikkekopper og vandspande i øvrigt risikerer at fryse til i koldt vejr, så hold øje med hestens drikkemuligheder, hvis temperaturen falder til frysepunktet, lyder opfordringen.

Kend advarselstegnene

Nogle hestemaver reagerer hurtigere og voldsommere end andre, så derfor råder Jon Vedding Nielsen til, at du reagerer med det samme, hvis din hest viser symptomer på diarré eller kolik.

- Hvis hesten holder op med at spise eller drikke, er den urolig, skraber i underlaget, ruller sig, sparker sig mod bugen, bliver slap eller pruster, bør du kontakte dyrlægen. Det samme gælder, hvis hestens diarré fortsætter i længere perioder, hvis dens afføring lugter kvalmt, eller hvis den får feber. Det kan være tegn på, at situationen udvikler sig kritisk, og så skal du reagere hurtigt, understreger dyrlægen.

Han forklarer, at den hårdt ramte hest kan have brug for væsketerapi og medicinsk behandling, og at behandlingen ofte i disse tilfælde vil nødvendiggøre indlæggelse og evt. operation på et dyrehospital, hvor tiden kan være afgørende for hestens chance for at komme sig.