Lyt til artiklen:

Pollensæsonen er i gang

00:00
Hastighed: ???x
03:54

Abonnementsartikel

Sæsonen for kløende øjne og løbende næser er nu i gang for de op mod én million danskere med pollenallergi.

Det står klart, efter at forårspollen fra elletræer og hasselbuske er blevet fanget i Astma-Allergi Danmarks pollenfælder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Derfor kan du fra i dag og indtil slutningen af pollensæsonen se dagens pollental og varslinger om de kommende dages pollental i appen Dagens Pollental eller på Astma-Allergi Danmarks hjemmeside. Sæsonens første pollental ligger på 5 for el og 2 for hassel i Østdanmark og 9 for el og 0 for hassel i Vestdanmark.

- Selvom tallene umiddelbart ligger på et lavt niveau, kan der være lokale udsving, og det kan forklare, hvis du er meget plaget af din allergi i øjeblikket, siger Sidsel Damsbo Andersen, biolog i Astma-Allergi Danmarks pollentælling.

Er du en af dem, der er meget plaget af pollenallergi, kan du, selvom du nok ikke bliver populær ved kaffemaskinen, håbe, at 2024 bliver lige så regnfuldt som rekordvåde 2023, forklarer biologen:

- Om vi får en mild eller slem pollensæson, afhænger i høj grad af vind- og vejrforhold. Regn kan være med til at vaske pollen ud af luften og begrænse pollenmængden, mens lune temperaturer og solskin normalt giver flest pollen. Får vi en sommer med intens tørke, kan det dog også give lave pollental, da græsset visner.

Længere og mere intens pollensæson

Selv om pollensæsonen i år er begyndt lidt senere end gennemsnittet de seneste tre årtier, som er midt i januar, skuer vi desværre ind i længere og mere intense sæsoner. Det viser en sammenlignende analyse af tidligere pollensæsoner, som Astma-Allergi Danmark præsenterede i 2022.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Blandt andet er mængden af birkepollen steget med 35 procent og græspollen med 19 procent, ligesom sæsonerne for de to store pollensyndere er blevet henholdsvis 15 dage længere for birk og 18 dage længere for græs.

Denne triste udvikling skyldes blandt andet klimaforandringer og vildtvoksende græs i byerne.

Hvordan disse to faktorer helt konkret har indflydelse på pollensæsonen, og hvad vi som samfund kan gøre for at bremse udviklingen, kan du høre mere om i denne særepisode af Astma-Allergi Danmarks podcast Luftrummet med en af verdens førende pollenforskere.

Pollentælling i nye rammer

I mere end 45 år har Astma-Allergi Danmarks pollentælling haft kontor hos DMI i nærheden af Ryparken i København. Samarbejde med DMI har været stærkt og værdifuldt for pollentællingen, da DMI's viden om vejret er vigtig i arbejdet med at varsle om de kommende dages pollenniveauer.

Derfor var det kun naturligt, at pollentællingen fulgte med, da DMI i slutningen af 2023, som led i en strategi om at samle statslige institutioner, flyttede til nye rammer på Østerbro i København.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Følg med

Har du allergi over for pollen, kan det være en god idé at følge med i de daglige pollenmålinger og pollenvarslinger. Her tilbyder Astma-Allergi Danmark en lang række gratis pollentjenester, så du kan holde dig opdateret og justere din behandling i løbet af pollensæsonen.

Blandt andet kan du gøre som 400.000 andre og hente Astma-Allergi Danmarks gratis app Dagens Pollental. Appen er en god hjælp at have i lommen gennem pollensæsonen. Udover dagens pollental, indeholder appen en af Europas første femdøgnsprognoser for pollen.

Med prognosen kan man få en pejling om pollenmængderne de kommende dage - nøjagtig ligesom vejrudsigten varsler om mængden af sol, regn og vind, så man kan tilrettelægge sin behandling og udendørs aktiviteter derefter.