Lyt til artiklen:

Hold lægemidler væk fra dine kæledyr

00:00
Hastighed: ???x
03:11

Abonnementsartikel

Panodil, Pamol og Ipren er smertestillende medicin, som langt de fleste danskere benytter sig af ved forskellige lejligheder for at lindre sygdom og smerter. Men for menneskets bedste ven kan det være livsfarligt at indtage medicin, der ikke er beregnet til kæledyr.

Sådan lyder det fra AniCura, der er en af Danmarks største grupper af dyrehospitaler, hvor man flere gange om ugen oplever, at kæledyrsejere henvender sig, fordi deres kat eller hund har indtaget menneskelige lægemidler:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Der kan være store risici forbundet med, at kæledyr indtager medicin, som er beregnet til mennesker. Derfor skal man som kæledyrsejer ikke vente på, at symptomerne opstår, da det potentielt kan være livstruende. Tidsfaktoren har afgørende betydning for sygdomsforløbet, idet den er knyttet til tømningstiden i mavesækken, der har betydning for, om medicinen når at sprede sig yderligere i kroppen, forklarer Anders Jensen, som er chefdyrlæge hos AniCura Københavns Dyrehospital, og fortsætter:

- Vi oplever oftest, at hunde og katte utilsigtet indtager medicin, og at det sker ved en fejl. Det kan være så simpelt som, at kæledyrsejeren kommer til at tabe medicinen på gulvet, eller at man efterlader den utilstrækkeligt sikret. Derfor er det også helt afgørende, at man opretholder en omhyggelig opbevaring af sin medicin, da det kan være med til at beskytte kæledyrene mest muligt.
Ifølge AniCura er det ikke ualmindeligt, at hunde eller katte af forskellige årsager kommer til at indtage medicin som Panodil, blodtryksdæmpende piller eller ADHD-medicin, som findes i mange danske hjem.

Hvis uheldet er ude

Når det kommer til symptomer, er både typen og mængden af medicin væsentlige faktorer, da det har direkte indflydelse på, hvor alvorlig situationen er, lyder det fra Anders Jensen:

- Det kan være meget forskelligt, hvordan hunde eller katte reagerer efter at have indtaget menneskelige lægemidler. Eksempelvis kan indtagelse af selv små mængder Panodil føre til leversvigt hos katte, hvilket i de værste tilfælde kan koste dem livet. Men der er også medicin, hvor symptomerne vil vise sig som krampelignende tilstande eller generel utilpashed, fortæller Anders Jensen og fortsætter:

- Det er altid en kæmpe hjælp, hvis man ved hvilken type medicin, som kæledyret har indtaget, hvorefter vi nemmere kan igangsætte den rette behandling. I mange tilfælde vil vi give hunden eller katten noget medicin, den kaster op af samt noget aktivt kul, som man giver gennem munden. Det er nemlig medvirkende til at absorbere medicinen - også i de tilfælde hvor medicinen har passeret ud i tarmene. Derudover vil vi ofte benytte os af blodprøver, hvilket kan give os en indikation af, om blodcellerne er påvirket, eller om der er tegn på eksempelvis lever- og nyreskader.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Anders Jensen understreger, at det er vigtigt, at kæledyrsejere kontakter deres nærmeste dyrehospital ved den mindste mistanke om indtagelse af lægemidler.