Lyt til artiklen:

Januar satte rekord i både grøn strøm og elforbrug

00:00
Hastighed: ???x
02:36

Abonnementsartikel

Januars data for både produktion og forbrug af strøm vakte opsigt i Energinet, da de forskellige data tikkede ind. Nu er tallene valideret, og hele to rekorder er blevet slået på en enkelt måned.

Det skriver Energinet i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Energinet er et selvstændigt statsligt selskab, som ejer og driver dansk energiinfrastruktur.

- Det er klart, at man lige kigger en ekstra gang, når vores data viser et decideret spring i elforbrug og samtidig den højeste produktion af grøn strøm fra vindmøller. Det viser med al tydelighed, at den grønne elproduktion ikke bare vokser år for år, men også at vi for alvor er begyndt at elektrificere Danmark, siger Jesper Kronborg Jensen, der er chefforretningsudvikler i Energinet.

Ny model

Produktionsrekorden skyldes blandt andet tilslutningen af de to nye vindmølleparker Vesterhav Syd og Nord. Samtidig har en ny markedsmodel betydet, at vindmøller ikke har været tvunget til at stå stille, men den overskydende strøm, de har produceret, er blevet afsat til vores nabolande, hvor f.eks. norsk vandkraft sætter produktionen på pause og gemmer vandet til en vindstille dag.

Forbrugsrekorden skyldes øget forbrug hos private og på fjernvarmeværkerne. Når det gælder de private forbrugere, har Energinet set et øget forbrug i januar, som nok skyldes flere elbiler og private varmepumper.

rich-media-2
Top-10 af månedlige forbrugsrekorder. De forskellige vintre har samme farve og det er tydeligt, at denne vinter (blå) dominerer med tre måneder i top 10 og har den eneste november måned, som også er i top-10. Ill: Energinet.

Bruger strøm når det er billigst

Med det øgede forbrug har Energinet også set en anden og helt ny tendens. Meget kan nemlig tyde på, at vi er blevet mere opmærksomme på at bruge strømmen, når den er billigst.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opvaskemaskinen bliver timet, så den først starter i de billige timer efter midnat og varmepumpen og opladning af elbilen bliver styret intelligent, så forbruget ligger i de billige og grønne timer.

Den anden helt store aftager og forbruger af den grønne strøm er fjernvarmeværkerne, der har fået flere elkedler og varmepumper. De har derfor haft gode muligheder i januar for at lave billigere varme, fordi der har været masser af vindmøllestrøm og lave elpriser.

- Vi ser faktisk ret ofte rekorder i forhold til grøn strøm og forbrug, og det er helt sikkert en tendens, der fortsætter i takt med en øget elektrificering af samfundet. Men det er sjældent, at rekorderne er så markante og at flere kommer i samme måned, siger Jesper Kronborg Jensen.