Lyt til artiklen:

Elefantunge i ZOO har fået et navn

00:00
Hastighed: ???x
03:33

Abonnementsartikel

Hun løber rundt mellem, under, og ved siden af sin mor - både for at finde tryghed og finde mad. Resten af elefantflokken går ligeledes beskyttende og årvågent omkring den lille elefantunge, som kom til verden i sidste uge.

-Det er en rigtig nysgerrig lille elefant, der er i god trivsel. Alt går som det skal, og vi ser masser af herlig naturlig elefantadfærd, fortæller zoologisk direktør Mads Bertelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Klare rammer

Nu har den lille unge fået et navn. Det er dyrepasserne, der passer elefanterne, der har været med til at finde det helt rigtige navn til den lille ny, som allerede har fået rigtig mange gæster forbi Zoologisk Have.

-Det giver god mening, at det er dem, der skal arbejde tættest med dyrene, der får lov at finde navnet. Dog har vi klare rammer og betingelser for, hvorfor og hvordan vi i ZOO giver dyr navne, siger zoologisk direktør Mads Bertelsen.

Det er typisk de større dyr, der får et navn i ZOO. Det er for det første rent praktisk for, at alle de medarbejdere, der har kontakt med dyrene, kan kende dem fra hinanden. Det vil typisk være dyrepassere og dyrlæger.

Men navngivningen taler også ind i et større perspektiv i forhold til opmærksomheden på de geografiske områder, hvor dyrene kommer fra, og hvor bestandene mange steder er faldende.

-Tha Chin er en flod, der ligger i et smukt område i det centrale Thailand. Vi har en lang tradition i ZOO med asiatiske elefanter, og vi har en nær tilknytning til Thailand, da flere af dyrene i tidens løb er givet som gaver fra den thailandske kongefamilie.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En sidste - og ikke mindst væsentlig pointe fra den zoologiske direktør omkring dyrenes navne er, at det ikke er meningen at dyr i ZOO skal menneskeliggøres.

-Vi arbejder hver dag for, at dyrene lever under så naturlige betingelser som muligt i vores zoologiske have. Derfor er det også vigtigt, at deres navne leder hen på naturen og ikke på mennesker.

Fakta om navnepolitik

ZOO lavede en ny strategi for navnepolitik i 2015. Man kan derfor opleve, at dyr, der er ældre end fra 2015 kan have navne, der ikke lever op til nuværende politik. Dertil kommer, at der kan være dyr, der er ankommet fra zoologiske haver med en anden navnepolitik

Navngivning finder primært anvendelse på dyr, der forventes at have et langt liv i ZOO. Fx kan avlshannen hos løverne navngives, mens løveungerne, der skal videre til andre zoologiske haver, som udgangspunkt ikke navngives.

Uanset hvilken dyreart, der navngives, skal følgende kriterier altid overholdes:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navnet må ikke give anledning til antropomorfisme. Det må derfor ikke være et menneskenavn eller relatere til dyr kendt fra film, litteratur eller anden fiktion

Dyret skal kun have ét navn.

Dyret skal ikke have kælenavn(e) ud over sit rigtige navn.

Navnet skal være mundret og nemt at udtale.

Navnet skal bestå af max. tre stavelser.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Navnet skal adskille sig tydeligt fra andre dyrenavne i flokken/gruppen.

Navnet bør tage udgangspunkt i artens geografi, habitat, zoologi og/eller kulturhistorie.

Navnet må ikke have en stødende betydning på andre sprog.