Lyt til artiklen:

Støvfri strøelse til astma-hesten

00:00
Hastighed: ???x
03:23

Abonnementsartikel

Årets store messe for hesteinteresserede, Hest & Rytter 2024, afvikles fra den 7. til den 10. marts.

Her kan du se alle mulige nyheder, redskaber og inventar, og du har også muligheden for at møde firmaet TDJhors.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I år har firmaet en række nyheder med, som burde interessere de fleste hesteejere.

Mange kender TDJhors fra deres TDJ Heavymats, som i årevis har holdt mudder og vand væk fra hestenes hove. Og nu er der kommet en ny version.

rich-media-2
Den nye heavymat er uden huller. Pressefoto.

- Den nye udgave af vores heavymat er uden huller. Og det er simpelthen genialt. Vi var egentligt lidt i knibe, fordi vi ikke kunne få leveret vores normale heavymats, men så fik vi en anden måtte uden huller hjem, fortæller Lene Karmark fra TDJhors.

Fordelen ved den nye udgave er, at der ikke trænger vand igennem, så der er mere tørt under muddermåtten.

- Det er ikke fordi, at der er noget galt med de almindelige heavymats, men der kan godt trænge lidt mudder op fra hullerne, og det undgår man her.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Pap i stedet for spåner

En anden af nyhederne fra firmaet er deres papstrøelse, der er beregnet til heste med luftvejslidelser. Strøelsen er tænkt som erstatning for blandt andet den traditionelle spån, som når den bliver knust under hestens hove godt kan støve en smule.

- Udover at papstrøelsen ikke støver, så suger det rigtigt godt, siger Lene Karmark, som dog understreger, at strøelsen ikke kan konkurrere med billige spåner.

- Men man skal heller ikke købe dem, fordi de er billige. Man skal købe dem, fordi man har heste med problemer eller gerne vil passe på dem.

Pappet kommer fra England. Det er et restprodukt fra papkasseproduktion, hvilket betyder, at det er nyt. Det er FSC-certificeret, og ifølge Lene Karmark er ingen giftstoffer i det, og strøelsen er fri for frø, svampesporer og toksiner, hvilket reducerer risikoen for infektioner efter operationer eller i forbindelse med andre sår.

- Hertil kommer, at strøelsen bliver nedbrudt hurtigere end spåner, og landmændene vil gerne have det, fordi det ikke ændrer PH-værdien i jorden, siger hun.

Artiklen fortsætter efter annoncen

rich-media-5
Den nye TDJ Horsfeeder indeholder16 liter og kan automatisk fodre et ubegrænset antal måltider i døgnet. Pressefoto.

Foder på minuttet

Endelig har TDJhors fået en ny foderautomat i sortimentet. Der er tale om den appstyrede TDJ Horsfeeder, som kan køre med både mysli og piller. I appen kan man stille foderautomaten til et ubegrænset antal fodringer om dagen.

- Foderautomaten udfodrer på gram og ikke i portioner, som de fleste på markedet gør. Det betyder at man har fuldstændig kontrol over fodermængden. Og det er gavnligt i forhold til, heste med kolik eller mavesår, fordi hestene kan få mange små måltider, fortæller Lene Karmark.

Ifølge producenten kan man spare 30 procent foder med den, men her er TDJhors lidt mere forsigtige og sætter tallet til 20 procent.

TDJ Horsefeeder kan styres via Bluetooth, wifi eller en app, og den indeholder 16 liter. Automaten kan fyldes op, imens den hænger på boksen, eller beholderen kan tages ned og fyldes.

Endelig kan den monteres på både vandrette og lodrette tremmer udenpå boksen.