Lyt til artiklen:

Nyt register til bigårde skal sikre sunde bier

00:00
Hastighed: ???x
01:59

Abonnementsartikel

Danske bier spiller en vigtig rolle i vores fødevareproduktion, så når sygdom eller skadedyr rammer en bi-familie, er det vigtigt med en effektiv indsats for at forhindre skadegørerne i at sprede sig.

Det skriver Landbrugsstyrelsen, der i dag lancerer det nyudviklede Centrale BigårdsRegister (CBR), i en pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det betyder, at alle danske biavlere, uanset om de var registreret i det gamle system, igen skal registrere sig selv og deres bigårde i det nye CBR, så myndighederne hurtigt kan gribe ind og advare nabobiavlere, hvis der opstår smitsomme sygdomme eller kommer skadegørere hos en biavlers bier.

Danmarks Biavlerforening: Et fejlskud af dimensioner at sløjfe erhvervsstøtte

Se også:

Danmarks Biavlerforening: Et fejlskud af dimensioner at sløjfe erhvervsstøtte

- Hvis der for eksempel konstateres en ondartet bipest i en bi-familie, er kortlægningen et vigtigt redskab til at få alarmeret biavlerne, før sygdommen når at sprede sig, siger Anne-Mette Hjortebjerg Lund, der er enhedschef i Landbrugsstyrelsen.

Biavlerne skal blandt andet fortælle, hvor deres bigårde står, og hvor mange bi-familier, de har. Det gælder uanset, om de holder bier professionelt eller som fritidsbiavlere.

Det gamle register har eksisteret siden 2011 og var frivilligt at bruge frem til 21. april 2021, da det blev obligatorisk for alle biavlere at registrere sig. Meningen med nyudviklingen af det gamle system har været at gøre løsningen mere brugervenlig.

- Sunde bier spiller en helt central rolle i vores fødevareproduktion. Bierne bestøver mange af vores planter og er afgørende for en lang række afgrøder, der dyrkes i landbrugs-, frugt- og grønterhvervene. Ved at kortlægge deres bigårde i Centralt BigårdsRegister, hjælper biavlerne med at beskytte biernes vigtige funktion, siger Anne-Mette Hjortebjerg Lund.