Lyt til artiklen:

Opråb til haveejere: Stop træfældning

00:00
Hastighed: ???x
02:17

Abonnementsartikel

Det kan gøre egernunger hjemløse og i værste tilfælde koste dem livet, hvis haveejere tager hul på at fælde og beskære træer i yngleperioden.

- Egern bruger rederne i haverne året rundt, men især fra marts måned og frem til efteråret er der aktivitet og unger i rederne højt i trækronerne. Derfor kan du hjælpe egernet og dets unger ved at undlade at fælde træerne i denne periode.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opfordringen kommer fra Peter Gravlund Nielsen, der er biolog hos Dyrenes Beskyttelse.

Det spirende forår får nemlig mange haveejere til at trække i arbejdstøjet, så haven kan stå klar, når sommersolen melder sin ankomst. Det kan dog blive på bekostning af havens øvrige beboere, der risikerer at blive hjemløse midt i yngleperioden.

Hos Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 landede årets første henvendelse om problemet i sidste uge. Her endte et fældet træ nemlig med at gøre seks egernunger hjemløse.

Fatale konsekvenser

Vagtcentralen 1812 får opkald, der typisk kommer fra haveejere, som har fældet træer, hvorefter en egernrede fyldt med unger, er dumpet ned i haven.

Hvis reden falder, inden ungerne er klar til at flytte hjemmefra, spås de ikke gode chancer af Dyrenes Beskyttelses biolog:

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Man bør helt undgå at fælde træer mellem marts og oktober. Når et redetræ fældes, bliver ungerne hjemløse, inden de er klar til at stå på egne ben. Og det kan i værste tilfælde koste egernungerne livet, udtaler Peter Gravlund Nielsen.

Hvis skaden er sket

Hvis du som haveejer har fældet eller beskåret et træ og står tilbage med levende egernunger på plænen, får du her de bedste råd til, hvad du kan gøre:

Hold dine husdyr væk fra haven. Hvis der er fred og ro, vil egernmoderen forsøge at hente sine unger med hen til en ny rede.

Er ungerne ikke hentet af moderen i løbet af fire til fem timer, eller er det koldt og regner, kan du ringe 1812. Her kan du få råd og vejledning til, hvordan du giver egernungerne de bedste chancer for at overleve.