Lyt til artiklen:

Grønt stutteri med gule elektriske maskiner

00:00
Hastighed: ???x
03:58

Abonnementsartikel

Menhammar Stutteri er et af Sveriges mest kendte og ældste stutterier. Stutteriet ligger på en ø lige uden for Stockholm, men selv om det er et gammelt stutteri, er driften langt fra traditionel.

Virksomheden har fokus på bæredygtighed, og derfor er stutteriet gået i samarbejde med Volvo Construction Equipment (Volvo CE), som har leveret en række elektriske maskiner til virksomheden.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Her hos Menhammar er vi stolte af vores pionerånd og tilgang til miljømæssig og social ansvarlighed. Vi er på en rejse mod at blive et fossilfrit sted, så det giver mening at skifte til elektriske maskiner. Deres næsten lydløse og nul-emissionsdrift gør dem ideelle til arbejde i nærheden af vores heste og husdyr. Vi kan komme tættere på dem uden at skabe unødvendig stress, fortæller Ulf Segerström, Operations Manager hos Menhammar.

Stutteriet, som er en af de største hesteavlere i Europa, er en del af den familieejede Soya Group, og stedet kan blandt andet prale af sine egne væddeløbsbaner.

Med over 1.800 hektar jord, hvoraf 700 hektar er afsat til hestegræsgange og landbrugsjord, er der altid masser af opgaver, der skal udføres omkring stutteriet, der er hjem for omkring 300 heste, plus 50 køer og 25 får.

rich-media-2
Ulf Segerström, Operations Manager hos Menhammar. Pressefoto.

Tre elektriske hjullæssere

Gården har nu tre Volvo L25 elektriske hjullæssere, som bliver brugt til alt, lige fra at flytte foder og hø til køerne og hestene, til at muge ud i staldene og generel materialehåndtering. Hertil kommer en elektrisk fejemaskine.

- Vi er virkelig imponerede over maskinernes batterilevetid, som gør os i stand til at få arbejdet rundt på gården udført hurtigt og effektivt, alt sammen uden at forstyrre dyrene. De er meget mere behagelige for vores medarbejdere at arbejde med. Alt i alt giver det et mere fredeligt og rent arbejdsmiljø, siger Ulf Segerström.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Sætter naturen først

Bevaring af landskabet er også en prioritet på Menhammar, hvor jorden har været dyrket i 800 år. Ejerne føler en stor forpligtelse til at sikre, at den stadig er tilgængelig for fremtidige generationer.

Derfor arbejder man på at give fugle, vildt, insekter og planter de rette betingelser for at understøtte biodiversiteten.

Blandt andet har man i 2019 bygget en dam, der opfanger fosfor fra hestegødning aflejret på græsgange og marker. Dammen har reduceret mængden af fosfor, der når den nærliggende sø med mellem 60 og 80 procent.

rich-media-4
Menhammar kan prale af sin egne væddeløbsbaner. Pressefoto.

Egen energi

Gården producerer også 100 procent af sin egen varme og energi via en kombination af solpaneler - som bidrog med 209.606 kWh i 2022 - og et biobrændselsanlæg, der omdanner hestegødning og træflis til varme, som leverer yderligere 1.600.000 kWh.

Traktorerne kører på hydrogenbehandlet vegetabilsk olie (HVO100), et biobrændstof, hvilket har sparet næsten 420.000 kilo CO2-udledning i 2022. Og stedets ATV'er er selvfølgelig elektriske.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Når du besøger Menhammar, kan du se og mærke, at de er seriøse omkring bæredygtighed. De vil virkelig gerne gøre en forskel, og det er meget inspirerende. De ved, at de investeringer, de foretager i dag, vil sikre stutteriets fremtid i de kommende år, siger Kate Andersson, Electromobility Marketing Manager hos Volvo CE.

- Dyr og menneskers velfærd er virkelig værdsat her, og da vores L25 Electric er kompakt, næsten lydløs og ikke udsender dampe, gør det det nemmere at komme tættere på dyrene og påvirker ikke dem, der arbejder i eller omkring maskinen.

rich-media-6
Det svenske stutteri er hjem for omkring 300 heste, plus 50 køer og 25 får. Pressefoto.