Lyt til artiklen:

Sådan regner du el-prisen ud

00:00
Hastighed: ???x
03:21

Abonnementsartikel

Efter en rekordhøj elpris i august 2022 har danskernes øje for el-forbrug aldrig været skarpere, og selvom 2024 byder på mildere elpriser, har vi lært værdien af at være energibevidste.

I en pressemeddelelse beskriver firmaet VS Automatic, hvordan man bryder komplekse beregninger ned, så man kan få indblik i, hvordan man sparer på strømmen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvad er kW(h)

KW og kWh spiller en central rolle i, hvordan energi omtales i form af strømforbrug. Selvom de lyder ens og begge relaterer til elektricitet, dækker de over to fundamentalt forskellige måder at måle energi på.

kW står for kilowatt og måler øjeblikkeligt effektforbrug af dine elektroniske enheder. De fleste apparater viser deres effekt i kW eller Watt.

kWh, eller kilowatt-time, angiver derimod det samlede strømforbrug over tid. Det er denne enhed, du ser på din elmåler, hvilket reflekterer det samlede forbrug af elektricitet.

Sådan regnes elprisen ud

I fjerde kvartal af 2023 var elprisen 2,64 Kr. per kWh. (Elprisen er beregnet som et gennemsnit på tværs af de forskellige lastperioder i løbet af 4. kvartal 2023.)

Elprisen er skruet sammen af:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ren elpris + abonnement (står for 35 procent af prisen)

Afgifter og moms (står for 46 procent af prisen)

Transport (står for 19 procent af strømmen)

Sådan regner du dit forbrug ud

I en verden, hvor energiforbruget stiger, og bevidstheden om vores miljømæssige fodaftryk vokser, er det blevet mere relevant end nogensinde før at forstå og kunne beregne forbruget af vores daglige elektriske apparater.

Du kan selv regne ud, hvor meget strøm et el-apparat bruger. Ligningen du skal bruge, får du her:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Watt / 1.000 x Timer = kWh.

Det første du skal finde frem til er, hvor mange Watt det pågældende apparat bruger. Det er som oftest angivet direkte på produktet.

Vil du f.eks. beregne, hvor meget det koster dig at have en pære på 60 Watt tændt i 8 timer, regner du det ud på følgende måde:

60 / 1000 x 8 = 0,48 kWh.

Hvis din kWh-pris er på 2,64 kr., koster det dig derfor:

Artiklen fortsætter efter annoncen

0,48 x 2,64 = 1,27 kr. - at have en 60 Watt pære tændt i 8 timer.

rich-media-5
Strømpyramide. Presseill: VS Automatic.

Brug strømpyramiden

Strømpyramiden viser en række husholdningsapparater inddelt efter, hvor meget strøm man potentielt kan spare ved at bruge dem effektivt. I bunden, hvor man sparer mest, finder vi større apparater som vaske- og opvaskemaskiner, frysere og ovne.

Midten viser mellemstore enheder såsom køleskabe og computere.

I toppen, hvor besparelserne er mindst, men stadig vigtige, er små enheder som elkedler, mobiltelefoner og LED-pærer.