Lyt til artiklen:

Haveejere valfartede til biogas: Tørgylle til bedet er et hit

00:00
Hastighed: ???x
02:41

Abonnementsartikel

Havedagen blev omgående et hit, da Outrup Biogas for nogle år siden for første gang slog dørene op, så man kunne komme med sin trailer og hente fiberfraktioner fra separeret gylle til bedet eller haven.

Siden da er Havedagen på Outrup Biogas kun vokset i størrelse. Sidste år havde man 250 trailere igennem på en dag, og i år er det tal fordoblet til 515 trailere.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Havedagen på Outrup Biogas bliver hvert år holdt i weekenden op til påsken, og i år var ingen undtagelse. Men i år kom der forbløffende mange haveejere fordi på dagen, og også endnu flere, end de havde forventet hos Outrup Biogas.

rich-media-2
Ejerkredsen af Outrup Biogas kommer selv og læsser de mange trailere. Foto Ole Frank Jessen.

- Vi havde indkøbt 300 påskeæg til de glade haveejere som kom forbi på dagen, men det slog slet ikke til i år, da der blev læsset 515 trailere. Der var dog nogle enkelte stykker, som hentede mere end et læs, fortæller Jens Heilskov, direktør for Outrup Biogas.

-Det er en god forbindelse mellem land og by, at de glade haveejere kan komme ud og se nogle af de ting, der hører til dansk landbrug, og samtidig få noget ud af besøget, fortæller Jens Heilskov og fortsætter:

- Folk kan komme ud og få en fornemmelse af, hvad et biogasanlæg er, og hvad vi kan. De er generelt positivt overraskede over at se det store biogasanlæg og synes det er fantastisk, at vi afholder noget, hvor de kan komme ud og hente noget godt til haven.

rich-media-3
Outrup Biogas set fra oven, biogasanlægget blev bygget i 2019. Foto: Privatfoto.

På Outrup Biogas har de valgt, at det skal være gratis at afhente en trailerfuld fiberfraktion, når der bliver afholdt Havedag. Andre biogasanlæg tager penge for det, hvorefter pengene som regel går til et godt formål.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fiberfraktion er perfekt til haven

Om det er køkkenhaven, græsplænen eller drivhuset, der mangler næring, er fiberfraktionen fra separeret gylle en god løsning for at give naturlig næring til jorden.

Komposteringen af fiberfraktionerne vil frigive varme til bedet og sætte bedet godt i gang i det tidlige forår, samtidig med at der tilføres næring til jorden.

Fiberfraktioner fra gylle kan lyde som noget, der kunne lugte fælt at få ind i haven, og ikke som noget, der vil indgyde smil over hækken fra naboen. Men det er dog ikke helt tilfældet.

Fiberfraktionen er ikke helt lugtfrit, men de fleste lugtgener er forsvundet gennem afgasningsprocessen på biogasanlægget. da gyllen bliver varmebehandlet og afgasset inde på anlægget.