Lyt til artiklen:

I dag starter laksefiskeriet

00:00
Hastighed: ???x
03:01

Abonnementsartikel

Den årlige laksepremiere den 16. april er lidt af et tilløbsstykke i lystfiskerkredse, og intet tyder på, at i år bliver anderledes.

Faktisk sker det sommetider, at den kvote, Fiskeristyrelsen udsteder til laksefiskeriet, bliver opbrugt på dagen - også selvom den løber helt frem til den 31. oktober.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fiskeristyrelsens kontrollører vil være til stede ved udvalgte åer ved premieren, som finder sted ved henholdsvis Storå, Skjern Å, Varde Å, Sneum Å, Kongeå, Ribe Å, Brede Å og Vidå.

Her kontrollerer de, at fiskerne overholder reglerne for fiskeri af laks. Det indebærer fx, at man skal indløse fisketegn, samt at laksene overholder mindstemålene. Men der er også en række andre ting, som kontrollørerne vil holde øje med:

- Der er regler omkring de kroge, du fisker med. Blandt andet må du ikke fiske med modhager på krogene, når du fisker i de vandløb, hvor der gælder regler for dette. Derudover skal du sikre dig, at du ikke tager mere end én laks med hjem - der gælder nemlig en regel om, at lystfiskere kun må hjemtage én laks pr. person i de respektive vandløb. Du skal også have et dagskort eller være medlem af en fiskeriforening, som har adgang til laksekvoterne, og så skal du huske at indberette fangsten på foreningens hjemmeside inden midnat - uanset om du tager dem med hjem eller ej, fortæller overfiskerikontrollør Bernt Wind.

Ikke op af vandet

Han understreger desuden en anden vigtig regel: Fanger du en laks, som skal sættes ud igen, må du ikke tage den op - den skal hele tiden være i kontakt med vandet. Det øger nemlig chancen for, at laksen overlever genudsættelsen.

Sidst, men ikke mindst, vil kontrollørerne til laksepremieren holde øje med, at kvoterne ikke bliver overskredet på dagen. For eksempel må der i Kongeå kun hjemtages 30 store laks over 73 cm. Bliver disse hjemtaget på dagen for premieren, må du ikke hjemtage store laks resten af sæsonen i den konkrete å.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Kvoterne er indført for at passe på laksebestanden og for at sikre, at fremtidige generationer også har mulighed for at fiske efter laks.

Dette skal du huske

Dette skal du blandt andet huske, når du fisker efter laks i vestvendte åer:

At indløse fisketegn, hvis du er mellem 18-67 år

At købe et dagskort eller være medlem af en fiskeriforening med adgang til kvoterne

At du kun må fiske med kroge uden modhager

Artiklen fortsætter efter annoncen

At overholde mindstemål

At du kun må hjemtage én laks pr. person

At laksen ikke må tages op af vandet, hvis den skal genudsættes.

Du kan finde flere oplysninger om reglerne for de enkelte åer HER.

Find flere oplysninger om reglerne for lystfiskeri på fiskeristyrelsen.dk