Lyt til artiklen:

Pindsvinet har brug for din hjælp

00:00
Hastighed: ???x
04:42

Abonnementsartikel

Engang levede pindsvin overalt i den danske natur, men sådan er det ikke længere. Dyrets levesteder er svundet kraftigt ind, i takt med at ekstensivt landbrug, veje og byer fylder mere og mere.

Det skriver WWF Verdensnaturfonden ien pressemeddelelse.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det får pindsvinet til at søge ind i den bynære natur og i danskernes haver. Men også her er pindsvinet i problemer. For biler, plæneklippere og ikke mindst hegn gør livet svært for dyret, der i stor stil bliver kørt over, skadet af haveredskaber og forhindret i at søge føde og mage på grund af indhegninger.

Det vil WWF Verdensnaturfonden gøre noget ved. Med støtte fra Nordea-fonden og i samarbejde med Danmarks eneste pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen vil WWF engagere danskerne i den natur, der er lige uden for vores hoveddør - og det er pindsvinet er rigtig godt eksempel på.

Kommer vi tættere på naturen omkring os og de dyr, vi møder her, får vi også en dybere forståelse for naturen i en større sammenhæng, lyder det fra Line Gylling, der er biolog og chef for Dansk Natur i WWF Verdensnaturfonden.

"Danmark har ikke ret meget natur, fordi vi mennesker har overtaget pladsen. Dyr og planter mangler kort sagt plads, fred og levesteder. Derfor må vi hjælpe en art som pindsvinet, så godt vi kan, der hvor de er - for eksempel i vores haver - mens vi samtidig sætter ind for at genoprette arternes naturlige levesteder i naturen," siger Line Gylling.

Nu vågner pindsvinet

Siden efteråret har pindsvinet tilbragt størstedelen af sin tid sovende under buske og kvasbunker, men i midten af april og begyndelsen af maj, vågner pindsvinet fra sin dvale. Det betyder, at det er nu og i den kommende tid, vi særligt skal hjælpe pindsvinet, lyder det fra Sophie Lund Rasmussen - også kendt som Dr. Pindsvin.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hegn, der forhindrer dyrene i at færdes frit i deres søgen efter føde og mager, er én af de største trusler mod pindsvinet. Derfor kan man med fordel lave et hul i hegnet til naboen, så pindsvinet kan komme rundt. Mange pindsvin kommer også til skade, når de ligger og sover om dagen, fordi de bliver ramt af haveredskaber og plæneklippere, så tjek buske og hække, før du går i gang med havearbejdet, siger Sophie Lund Rasmussen.

I august måned sidste år stod Dr. Pindsvin sammen med WWF Verdensnaturfonden bag Danmarks første pindsvinetælling, hvor 33.519 pindsvin blev registreret.

Det er forskerens og WWF Verdensnaturfondens stærke formodning, at pindsvinet er i tilbagegang i Danmark, ligesom det er tilfældet i store dele af Europa. Men der mangler stadig tilstrækkelige data til at vurdere pindsvinets udbredelse her i landet, og derfor har Dr. Pindsvin og WWF Verdensnaturfonden brug for danskernes hjælp med at tælle pindsvin.

Pindsvinetællingen gentages næste gang lørdag den 10. august,

2,6 millioner kroner

Nordea-fonden har støttet citizen science-projektet og Danmarks pindsvinetælling med 2,6 millioner kroner over de næste to år.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Ansvaret for at passe på vores natur og dyreliv er et fælles anliggende. Hos Nordea-fonden er vi meget glade for, at vores støtte kan være med til at give WWF Verdensnaturfonden mulighed for at realisere den nationale optælling af pindsvin og de mange gode formidlingsaktiviteter, som er planlagt, siger Christine Paludan-Müller, uddelingschef i Nordea-fonden.

5 råd til en pindsvinevenlig have:

WWF Verdensnaturfonden og pindsvineforsker Sophie Lund Rasmussen har lavet fem gode råd til en pindsvinevenlig have:

1. Pindsvin har et leveområde på omtrent 10-14 villahaver. Lav et hul i hegnet til naboen, så pindsvinene frit kan bevæge sig mellem haverne.

2. Tjek buske, hække og kompostbunker for pindsvin, før du starter havearbejdet. Her hviler pindsvinet sig nemlig om dagen.

3. Lad robotplæneklipperen køre i dagtimerne og brug en pindsvinevenlig udgave.

Artiklen fortsætter efter annoncen

4. Giftige ukrudtsmidler, sneglegift og rottegift er også gift for pindsvin. En giftfri have er godt for pindsvinene og biodiversiteten.

5. Skab gode skjulesteder til pindsvinene, hvor de kan lave reder og bo, eksempelvis i kvasbunker eller pindsvinehuse.