Lyt til artiklen:

Hjælp de vilde bier - få gratis frøblanding

00:00
Hastighed: ???x
03:05

Abonnementsartikel

De vilde bier er pressede. Verden står midt i en biodiversitetskrise, hvor blandt andet insekterne er truede. På verdensplan er en fjerdedel af verdens insekter forsvundet på blot 30 år.

I Danmark står det også slemt til. 23% af de danske, vilde bier er truede og 8 procent er allerede uddøde.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

- Men alle kan gøre en forskel. Det kan virke som en lille ting at så blomster i haven eller altankassen, men hver en blomst tæller, når det gælder om give mad til de vilde bier, fortæller Helle Bossen, chefkonsulent, Økologisk Landsforening

Derfor kan man d. 5. maj få en gratis pose blomsterfrø, som man kan plante i haven eller altankassen. Man kan hente posen i enten Føtex eller Bilka. I posen finder du frø af 23 bi-venlige blomster som for eksempel knopurt, alm. kællingetand, rødkløver og vild gulerod.

rich-media-2
Frøblanding. Pressefoto.

Trussel mod bierne

I det økologiske landbrug bruger man ikke syntetiske sprøjtegifte, og blandt andet derfor er der 30 procent flere vilde planter og dyr i og omkring de økologiske marker.

På globalt plan er omkring 75 procent af alle fødevarer bestøvet af insekter. Der ville være meget få madvarer tilbage, hvis vi ikke har de vilde bier som bestøvere.

- Hvis de vilde bier forsvinder herhjemme, så ville vi få problemer med at dyrke de fleste frugter og grøntsager. Så udover at have en bi-venlig have, så kan man også hjælpe de vilde bier ved at købe økologisk, siger Helle Bossen

Artiklen fortsætter efter annoncen

Dette kan du gøre

Det er vigtigt at vide, at selv en lille indsats gør en forskel.

Lav et vildt område i haven. Nogle gange er ingenting, det bedste du kan gøre i haven, hvis du vil hjælpe de vilde bier. Hvis du lader være med at foretage dig noget på et stykke jord, vil blomster, som du aldrig før har set i din have, komme frem og glæde de vilde bier.

Drop giften og omfavn ukrudtet. Mange opfatter fx mælkebøtten som ukrudt, men det er en blomst, som de vilde bier elsker.

Hav blomster i haven eller på altanen. Hvis du planter blomster, der skiftevis afløser hinanden fra det tidlige forår til det sene efterår, så kan du sørge for, at bierne har noget at leve af hele tiden. Du kan allerede i efteråret plante løgblomster, der blomstrer i februar og marts, når humlebien vågner.

Så frøblandingen fra Økologisk Landsforening. Frøblandinger er et godt supplement. Det kan virke som en lille ting, men frøblandinger med overvejende hjemmehørende planter i en krukke eller en altankasse gør en forskel.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Køb økologi. Det økologiske landbrug bruger ikke syntetiske sprøjtegifte og derfor er der er 30 procent flere vilde dyr og planter i og omkring de økologiske marker.