Lyt til artiklen:

Nye statsskove bliver endnu større

00:00
Hastighed: ???x
02:39

Abonnementsartikel

Forår er plantetid, og i disse måneder planter Naturstyrelsen nye træer for at udvide en række bynære skove på tværs af landet.

Her er det tidligere landbrugsjord, der nu bliver til nye statslige naturområder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et af stederne er en ny skov uden for Rødby, der indvies den 6. maj.

Skoven er et samarbejde mellem Naturstyrelsen og Lolland Kommune og kommer til at strække sig over et 1 km langt område. I alt bliver der plantet 50.000 hjemmehørende træer og buske i skoven, der ligger i forlængelse af en ny skov på i alt 60 hektar.

Der er dette forår også kommet nye træer i jorden ved udvidelser af en række unge og ældre statsskove i Anebjerg ved Skanderborg, i Greve og Kirkendrup ved Odense.

Formålet med den statslige skovrejsning er både her og andre steder at sikre rent drikkevand til kommende generationer, gode rammer for friluftslivet tæt på danskerne og mere natur til gavn for både biodiversitet og klima.

- De nye statsskove beskytter vores drikkevand og giver endnu flere danskere natur tæt på deres dørtrin. Samtidigt trækker det vores klimaregnskab i den rigtige retning og giver på sigt flere levesteder til dyr og planter, siger Jane Skov Lind, skovrider i Naturstyrelsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

30 aktive skovrejsningsprojekter

Naturstyrelsen etablerer omkring 300 hektar ny statsskov årligt, hvilket svarer til plantning af ca. 900.000 træer hvert år.

Skovene etableres med brede skovbryn med en høj andel af blomstrende træer og buske til gavn for insekter, fugle og andre dyr, samt lysåbne naturområder som enge og søer. Samtidig lukkes der dræn, så vandet hurtigt kommer tilbage i landskabet, og dele af arealerne gror til af sig selv.

Naturstyrelsen har i 2024 omkring 30 aktive skovrejsningsprojekter i samarbejde med forskellige kommuner og vandforsyningsselskaber fordelt over hele landet.

- Det er oftest tidligere landbrugsjord, der omdannes til nye offentlige statsskove til glæde for alle. I starten kan det være svært at forestille sig en skov, hvor der før var flade marker. Der går nogle år, før træerne vokser op, og dyr og planter flytter ind, men om bare fem år vil træerne havde vokset sig så store, at man ikke kan se markerne på den anden side af skoven her i Rødby, siger skovrider Jane Skov Lind.

Der er offentlig indvielse af den nye skov i Rødby mandag den 6. maj kl. 10-12 ved skovens nye p-plads, Ringsebøllevej 31.