Lyt til artiklen:

Suveræn Stiga klipper uden kanttråd

00:00
Hastighed: ???x
04:23

Abonnementsartikel

I takt med at de nye robotplæneklippere bliver mere og mere sofistikerede, så stiger også forventningerne til de automatiske græsædere. Ikke mindst når man på forhånd melder ud, at du nu kan få din plæne klippet i skaktern eller striber - uden brug af kabler.

Og det er lige nøjagtig hvad den nye generation af robotplæneklippere fra Stiga lover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi har fået fingrene i model A1500, og den har kørt et stykke tid på en af FriGears testplæner. Men før vi går til konklusionerne, så skal vi lige tage et kig på specifikationerne.

rich-media-3
Næsten alle indstillinger foretages via Stigas mobil-app, men der er dog et par manuelle muligheder under låget. Foto: Jørgen Ahler.

Gratis 4G

Først og fremmest, så klipper Stiga A 1500 uden brug af afgrænsningskabler. Forskellige producenter vælger forskellige teknologiske løsninger til at undgå kablerne, og Stiga har valgt at benytte sig af 4G-netværket, som du kender fra din mobil.

Og for at undgå at skræmme folk væk, så er alt dataforbrug betalt, når du køber maskinen. Det betyder, at der konstant er kontakt mellem robotten. Den medfølgende referencestation (sender) og Stiga Cloud.

Referencestationen anbringes, så den har frit 180 graders udsyn til satellitter. Det kan ske ved at anbringe ladestationen med den indbyggede sender med godt udsyn, eller ved at fjerne senderen og anbringe den et andet sted.

Skulle der hænde at være områder med ikke så god 4G-dækning, så sørger Stigas eget AGS-syetem for at forudsige, hvornår dækningen ikke er så god, og så undgår den de områder på de pågældende tidspunkter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det foregår helt af sig selv.

Stiga A 1500 er udstyret med fire knive, der klipper i 18 centimeters bredde. Klippehøjden er mellem 20 og 60 millimeter, og det hele styres via en app fra din mobil. I modsætning til en del andre robotplæneklippere, er der kun et begrænset mekanisk udvalg af indstillinger.

Endelig er batteriet så kraftigt, at robotten kan klippe et område på 1.500 kvadratmeter med blot to daglige klippesessioner.

rich-media-5
Fire roterende knivskarpe blade sørger for den præcise klipning. Foto: Jørgen Ahler.

Opsætning

Det spændende ved en kabelfri opsætning er selvfølgelig, hvor nemt eller svært er det?

Afgrænsningen af klippeområdet foregår på mobilen via Stigas app. Man styrer robotten med et virtuelt joystick, og undervejs er robotten i konstant kontakt med Stiga Cloud og hver eneste bevægelse registreres. Når du er færdig med et område, kan du fortsætte til det næste og efterfølgende forbinde de to områder. Desuden kan man oprettet zoner, hvor der ikke skal klippes græs, eller måske bare klippes i en anden højde.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så kan man vælge om græsset skal slås i skaktern eller måske i fine striber, som vi kender det fra diverse fodboldstadioner.

rich-media-7
Oprettelse af klippeområde sker ved at bruge appens indbyggede virtuelle joystick. Foto: Jørgen Ahler.

Konklusion

Hvis man er fortrolig med at bruge sin mobil, så er opsætning og brug af Stiga A 1500 overraskende enkel. Appen guider brugeren på en pædagogisk og forståelig måde, så man hele tiden føler sig tryg. Det er faktisk svært at gøre noget forkert.

Lydniveauet er behageligt, og robotten bevæger sig - i modsætning til mange andre robotter - glidende og elegant rundt om hjørner. Der er ikke noget med at bakke og dreje i ryk.

De fire knivskarpe blade klipper præcist, så jo bedre stand din plæne er i, jo flottere vil den blive.

Fra det øjeblik vi færdiggjorde installationen og satte robotten i gang, oplevede vi stort set ingen problemer. En enkelt gang holdt robotten stille, fordi den skulle genopfriske GPS-signalet, men det var også det eneste hik i oplevelsen. Og i øvrigt klarede den selv det hele.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi fulgte standardopsætningen og lod Stiga A 1500 klippe græsset i to daglige sessioner. Når den ene session var slut, og robotten kørte til opladning, så startede den anden session nøjagtigt, hvor den første stoppede.

Det var både fascinerende og lidt zen-agtigt at følge med i klipningen af de lange striber i plænen, som man kunne se blive oprettet én efter én.

Stiga A 1500 er helt i top af de - efterhånden mange - robotplæneklippere vi har haft fornøjelsen af afprøve.