Lyt til artiklen:

Gedeost fra nyt gårdmejeri vinder mejeribrugets Oscar

00:00
Hastighed: ???x
02:29

Abonnementsartikel

"Er det rigtigt? Har vi vundet? Fuck, hvor er det vildt!"

Begejstringen - og vantroen - var ikke til at tage fejl af, da gedeavler Tobias Christensen onsdag aften fik overbragt nyheden om, at en Gouda-ost fra familiens gårdmejeri har vundet Mejeriforeningens prestigefyldte Gourmetprisen i kategorien hård ost.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

Det lille mejeri i nærheden af Videbæk blev etableret sidste år med kapital fra crowdfunding, da Tobias Christensen mistede en kontrakt på levering af gedemælk til et andet mejeri.

- Jeg lavede min første ost for otte måneder siden. Vi synes selv, at vi fremstiller gode oste, men derfor er det alligevel lidt svært at fatte, at vi har vundet, fortæller han.

rich-media-2
Gedegouda fra Nørgaards Gedemejeri. Pressefoto.

Sikke et stjerneskud

Nørgaards Gedemejeri vandt i hård ost-kategorien i tæt konkurrence med en række andre top-oste. Om årsagen til, at gedegauden løb med prisen, lyder det i en kommentar fra dommerne:

"Sikke et stjerneskud fra det dugfriske gedemejeri i Vestjylland! I første hug er det lykkedes at frembringe en ekstremt velafbalanceret ost, som formår at være lækkert umamiintens, delikat frugtig og med en meget mild og velafstemt tone af ged. Den minder os om en god pecorino med sin rundhed, lette sødme og absolut fænomenale tekstur. Ged er stadig en smule eksotisk i vores ostekultur, men med en så flot og imødekommende ambassadør for genren som Nørgaards gedegouda, er det svært ikke at blive lidt stolt over, hvor langt dansk ost er kommet."

De øvrige vindere

I årets konkurrence om Gourmetprisen deltog i alt 60 mejeriprodukter fordelt på kategorierne hård ost, blød ost, smør- og blandingsprodukter samt konsummælksprodukter.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I de øvrige kategorier vandt Lindved Mejeri smør-kategorien med en gourmetsmør med sydesalt, mens Øllingegaard Mejeri blev konsumvinder med en biodynamisk original mælk, og Arla Kvibille Mejeri vandt i blød ost-kategorien med Unika-osten Hallands Sirén.

Det er fjerde gang siden 2019, at Lindved Mejeri vinder med et af mejeriets smørprodukter, mens Øllingegaard Mejeri en enkelt gang tidligere har vundet konsumkategorien - det var i 2022 med et dessertprodukt.