Lyt til artiklen:

Sommeren er kommet: efterlad ikke hunde i varme biler

00:00
Hastighed: ???x
02:38

Abonnementsartikel

Når det bliver sommer, er det ekstra vigtigt at være opmærksom på sit kæledyr. Varmen kan nemlig gå hårdt ud over dyrene og få slemme konsekvenser.

En opgørelse fra Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral 1812 viser, at 88 personer henvendte sig i 2023, fordi de var bekymrede for en hund, der var efterladt i en varm bil.

Artiklen fortsætter efter annoncen

- Hunde er mere følsomme overfor høje temperaturer end mennesker er. Det skyldes, at mennesker sveder varmen ud af hele kroppen, men hunde kan kun komme af med varme via poterne og munden, siger Jens Jokumsen, familiedyrschef ved Dyrenes Beskyttelse.

Selv hvis bilen parkeres i skyggen, bliver bilen som en ovn på ganske kort tid. Det er derfor bedst at lade hunde blive hjemme, hvis det er muligt.

50 grader på en halv time

Jens Jokumsen opfordrer derfor til, at man lader sin hund blive hjemme, hver gang det er muligt, for eksempel, når man skal ud at handle. Hvert kvarter stiger temperaturen nemlig med 10 til 15 grader i en parkeret bil, og åbne vinduer gør ingen forskel.

- Selv om hunden kan virke trist over, at du forlader hjemmet, vil det til enhver tid være bedre for den at blive hjemme i et afkølet rum og med adgang til frisk vand, frem for at sidde i en bagende bil. I værste fald kan det ende med at tage livet af den, siger Jens Jokumsen.

En huskeregel er, at når udetemperaturen rammer omkring 20 grader, stiger temperaturen inde i en bil hurtigt og kan på en halv time komme helt op på 40 til 50 grader. Så derfor: Lad hunden blive hjemme.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Forholdsregler

Er det absolut nødvendigt kortvarigt at efterlade sin hund eller kat i bilen, er det vigtigt at følge nogle enkle forholdsregler.

Parkér altid i skygge. Frisk luft er vigtigt, så åben mindst to vinduer på klem, eller bagsmækken, så der bliver luftgennemstrømning i kabinen. Giv adgang til frisk vand i bilen, og læg en seddel i forruden med dit mobilnummer, så du kan kontaktes, hvis en kritisk situation skulle opstå.

Hvis det går galt

Hjælp dyret med drikkevand, kølige omslag og skygge.

Hvis du ikke selv kan komme til at hjælpe dyret, ring 114 til politiet eller 1812 til Dyrenes Beskyttelses Vagtcentral.

Dyreejere til et dyr med hedeslag bør kontakte en dyrlæge øjeblikkeligt.