Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Claus har landets største samling af røde Massey Ferguson
Klemt godt sammen i en stor maskinhal står den ene røde Massey Ferguson-traktor efter den anden. Mange af dem står så tæt, at hjulene rører hinanden, og det kan være lidt svært at komme rundt.
- De står tæt, og det kniber lidt med pladsen, men det har været endnu værre, for jeg har lige fået bygget til. Før stod de fuldstændig kilet ind i hinanden, fortæller Claus Anderas Madsen, mens han viser rundt i sin samling af de røde traktorer fra 1970'erne, 80'erne og 90'erne.
Langt de fleste af Claus Anderas Madsens traktorer står i hallen ved hans gård, der ligger lidt uden for den lille vestjyske by Lyne. Han har dog ikke helt overblikket over, hvor mange han egentlig har, da der også står nogle i andre haller og hos en kammerat.
- Jeg ved ikke, hvor mange jeg har, men jeg har en del. Jeg vil tro, det er en 50 til 55 stykker. Min samling er en af de store. Jeg tror, vi er fem-seks stykker, der samler en del på Massey Ferguson, og de andre har også mange, men antalsmæssigt, har jeg vist flest, siger Claus Anderas Madsen, der samtidig påpeger, at de andre store samlere har flere traktorer, som han selv synes, det kunne være sjovt at have.
Glad for sine sjældenheder
Det er omkring 10 år siden, at Claus Anderas Madsen for alvor begyndte at udvide sin traktorsamling.
- Der er gået lidt sport i at finde dem, der er sjældne og få dem hjem. Søgningen og jagten efter traktorer er nok det, der driver mig. Men jeg kan også godt lide at vise dem frem til eksempelvis træf; især hvis det er en, der sjælden, og jeg har fået den restaureret. Det er det, der driver mig, og gør det spændende.
Han nyder dog også sin samling, når han er alene.
- Jeg synes, det er fedt lige at gå en tur rundt om gården og igennem hallen og gå ned gennem rækkerne om aftenen. Det er en fed fornemmelse at se dem, jeg har, og jeg er glad for de sjældenheder, der er imellem, siger vestjyden, der også sommetider tager en køretur op til byen i en af de gamle traktorer.
Det er mange år siden, at han startede sin interesse og samling af veterantraktorer.
- Jeg har helt sikkert fået interessen fra min far, der havde Lyne Maskinstation i 40 år. Når der ikke var så meget at lave i marken om vinteren, samlede han på gamle traktorer. Det var de helt gamle fra 1940'erne og 1950'erne og især Farmall. Men på maskinstationen kørte han Massey Ferguson, så jeg tror, det er der, jeg har fået interessen fra.
Rød eller blå traktor?
Selve arbejdet med at reparere, restaurere, fejlfinde og skrue i de røde traktorer er også noget af det, der driver Claus Anderas Madsen. Faktisk er det også det, han bruger hele sin arbejdsdag på.
For seks år siden solgte han Sakskjær Maskiner i Varde til New Holland-forhandleren Skjern Maskinforretning efter at have været selvstændig sammen med Flemming Albæk i 12 år.
- Jeg er vant til at skrue i de blå traktorer til hverdag, og så kommer jeg hjem til de røde, hvor der ikke er alt den elektronik, og du behøver ikke en computer for at kunne reparere den. Der er ingen AdBlue på, og du kan bare stå og hygge dig med det og skal ikke være færdig i dag eller i morgen.
Claus Anderas Madsen bliver da også sommetider mødt med undren over blandingen af de blå og røde traktorer.
- Der er mange, der spørger om, hvorfor jeg ikke kom i lære hos Massey Ferguson, og det blev jeg faktisk også tilbudt. Men så var jeg i praktik hos Bjørnslev og Mortensen i Ådum, og det var et lidt større sted, så derfor faldt valget på dem. Men der var faktisk 30, der stod i kø for den læreplads, men det hjalp lidt, da min far købte en ny mejetærsker hos dem. Så kom jeg foran i køen, og nu har jeg arbejdet med de blå i 32 år, siger servicemontøren med et smil på læben.
Han påpeger, at han kender de gamle Massey Ferguson traktorer ud og ind, men de nye har han ikke arbejdet med.
- Jeg lærer meget af, hvordan mekanikken var i gamle dage, og når jeg køber en traktor, der ikke har kørt i mange år og får den hjem og får gang i den, så er det helt vildt sjovt og spændende.
Fællesskab om samlingen
Claus Anderas Madsen mener, at man skal passe på med at købe de gamle traktorer som investeringer, for ingen ved, om der stadig er interesse for at købe dem i fremtiden.
- Jeg ved ikke, hvor mange penge, jeg bruger på traktorerne, men alt, hvad jeg tjener og kan spare sammen, bruger jeg. Hvis der er en, jeg sparer sammen til, som jeg ønsker mig helt vildt, så må jeg leve af vandgrød nogle måneder for at få råd til at købe den.
Omkring 10 af veterantraktorerne har han sammen med en kammerat, og det betyder både noget for økonomien og motivationen.
- Vi skruer tit sammen torsdag aften, og når man er to sammen, er det sommetider nemmere, hvis man gerne vil have en dyr traktor, for så er man to til at betale, men det fedeste er, at vi er to om at lave dem, og man kan få gejlet hinanden op til at få lavet noget. Og så er det bare hyggeligt.
Alle traktorerne i samlingen kan køre og Claus Anderas Madsen importerer dem fra udlandet, finder dem på nettet, bytter sig til dem eller bliver kontaktet af folk, der ved, at han har samlingen.
- Jeg får sommetider besøg af andre samlere, og jeg har lige haft besøg af en flok fra Schweitz og Holland. Og her i landet kender vi jo hinanden, og jeg vil sige, at vi er kollegaer. Selvfølgelig er det sjovt at drille de andre, hvis jeg får en, de ikke har, men vi er ikke konkurrenter, det er med at hjælpe hinanden, for det kommer man længst med.
Det er dog blevet dyrere at importere veterantraktorerne fra eksempelvis USA, da man ikke længere kan undgå at betale importmoms.
Favoritterne og drømmene
Hvis den passionerede samler skal udpege favoritten i samlingen, så er der to, der står øverst på listen.
- Den ene er en 1250'er, der er knækstyret, og jeg mener, at der kun er lavet 322 af dem i alt, så det er ikke ret mange. Den er sjov, fordi den er sjælden, og så er det også en af de dyreste her, hvis jeg skulle sælge den i dag. Den anden er en 135'er, som nok er en af dem, der er solgt flest af i Danmark, men den her er speciel, fordi den har forhjulstræk, og det er der ikke ret mange, der har. Jeg ved, at jeg har været den eneste, der har haft sådan en i en del år, men der er lige kommet to mere til i år.
Den sidst ankomne traktor til samlingen er en Massey Ferguson Super 90 med gas, og selv om hallen er fyldt godt op, er det ikke sikkert, at det bliver den sidste.
- Jeg har egentligt dem, som jeg gerne vil have, men der er nok alligevel to, som trækker lidt, men det er også to af de dyre. Jeg kunne godt tænke mig en 3690'er fra 90'erne. Den var ikke særlig populær dengang, den kom, for det var en tredjedel Valtra, en tredjedel Valmet og en tredjedel Ferguson, og den kunne ikke rigtig holde, men den er blevet et samlerobjekt. Den anden, jeg kunne tænke mig, er en 1150'er på grund af V8-motoren, der lyder godt, og så har den, den gamle type hjelm, som, jeg synes, er klart den pæneste på Massey Ferguson.
- Så jeg synes næsten, min samling er komplet, men kommer der en i morgen og spørger om, jeg vil købe en, der er sjov, så vil jeg da ikke sige nej.
Og selv om det kan være svært at tro det, så Claus Anderas Madsen faktisk godt få nok af traktorer.
- Jeg kan godt blive træt af traktorer og har nogle perioder, hvor jeg ikke gider dem, og så kan jeg lukke døren til hallen til, og så kan jeg gøre noget ved mine andre hobbyer.
Han har både en 800 meter lang togbane i sin have, som både børn og voksne kan køre på, en indendørs modeltogbane, cirka 300 Massey Ferguson modeltraktorer og en flot indrettet have med en stor sø.