Lyt til artiklen:

Slagleklipper med slagkraft

00:00
Hastighed: ???x
03:57

Abonnementsartikel

Alle ATV-ejere kender fornøjelsen ved at transportere sig rundt på fire hjul i det fri. ATV'en er en ekstrem effektiv måde at rundt på både marker, vænger og veje - uden at skulle hoppe op og ned fra en traktor eller ud og ind af en bil.

Men bare fordi, at det er et underholdende transportmiddel, betyder det ikke, at det er et stykke legetøj.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

For en ATV er i virkeligheden et uundværligt redskab for mange. Har man en ATV er der nemlig et stort sortiment af tilbehør at vælge imellem.

Her på Fritidsmarkedets testområde i det sydfynske har vi for eksempel et lille markområde, som vi lader vokse vildt. Ind imellem det lange græs slår vi stier, så vi kan gå ture i det fri i et lille stykke natur.

Men stier i vildtvoksende græs er ikke en opgave for en plæneklipper eller havetraktor. Dertil skal der tungere redskaber. Så til denne udgave af FriGear, tog vi kontakt til fornadleren P. Lindberg og lånte en gedigen slagleklipper.

En slagleklipper er groft sagt en enorm plæneklipper, der ved hjælpe af en række slagler klasker både langt og kort græs over.

Ofte ser man disse maskiner monteret på PTO-udtrækket efter en traktor, men man kan faktisk godt få de store klippere til brug for en ATV. I stedet for PTO'en til at drive slaglerne, er maskinen udstyuret m ed en motor.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I dette tilfælde en 420 kubik stor benzinmotor med både manuel og elektrisk start.

rich-media-4
Motoren på slagleklipperen fra P. Lindberg er en Loncin G420F/420cc 4-takt m/elstart. Foto: Bo Andersen.

28 slagler

Slagleklipperen fra P. Lindberg slår græs med i alt 28 slagler. Som standard er der tale om hammerslagler, men de kans skiftes ud med Y-slagler til brug ved finere klipning.

Klippebredden er 115 centimeter, og klippehøjden kan justeres fra 0,9 til 15 centimeter.

Så i virkeligheden er der tale om en forholdsvis enkel maskine. Motor, slagler og et par hjul - og så derudad.

Det skal lige nævnes, at klipperen vejer 260 kilo oog derfor ikke lige er til at køre afsted med. Vores test-ATV er en lille 200 kubik Hunter ATV, og dermed er vi i den lette brigade. Forhandleren anbefaler som minimum en 300 kubik, og gerne 400 eller derover.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Vi tog alligevel chancen, da den lille og billige Hunter ATV tidligere har overrasket positivt i styrkekonkurrencer.

Og faktisk havde vi ikke problemer med at komme af sted. Det høje græs blev slået med lethed, og vi kunne fint navigere gennem tung terræn.

Men udfordringen med den 260 kilo tunge slagleklipper kommer, nå du gerne vil slå græsset så tæt som muligt. Så kan klipperen nemlig sænkes helt ned, så den ikke længere hviler på hjulene, men på en tung jernrulle.

rich-media-6
Den 260 kilo tunge slagleklipper slår græs mellem 0,9 og 20 cm. Foto: Bo Andersen.

Udfordring

Og her løb vi ind i en smule udfordringer.

Problemet var dog ikke større, end vi kunne hæve klipperen lidt op igen, så vi kunne komme videre.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Selv i virkelig tykt græs, havde motoren ingen problemer med at holde slaglerne i gang. Vi havde en smule udfordringer med at bakke, men det er ikke klipperens skyld, men denne skribents, idet han knap er i stand til at bakke med en trailer. Det hjalp dog at justere på trækstangen.

Støjniveauet på de omkring 80 decibel er tåleligt, og med en totalbredde på lige under to meter fandt vi snildt rundt på de brede stier.

For vores vedkommende er en slagleklipper en fuldstændig uundværlig del, når man har et område med græs, som er større end en almindelig græsplæne. Den er hurtig at montere, og den er robust nok til at kunne tåle en grov behandling.

Skulle man endelig komme til at ramme en sten, så tager det blot få øjeblikke at skifte de 350 gram tunge slagler ud.

rich-media-8
Slagleklipperen påsættes via en almindelig trækkrog. Foto: Bo Andersen.