Lyt til artiklen:

Miljøvenlig ukrudtsbehandling og rengøring

00:00
Hastighed: ???x
04:06

Abonnementsartikel

I sidste udgave af Fritidsmarkedet omtalte vi en ny ukrudtsrenser, Fox One, der virker ved hjælp af kogende vand/damp.

Og da ukrudtet siden er eksploderet, tænkte vi, at vores testteam, FriGear, burde kigge nærmere på den tyske ukrudtsdræber for at se, om det nu også kunne passe, at den er så effektiv, som producenten mener.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Importør og forhandler P. Lindberg stillede en maskine til rådighed, og den ankom ny indpakket og lige i tid til ukrudtet.

Det tog blot fem minutter at montere håndtag, og så var maskinen klar til brug.

Hvert eneste år opstår der en del brande, fordi der er mange, der bruger gasbrændere omkring huset. Det giver næsten sig selv, at en åben flamme tæt på tørt ukrudt er en ting, man bør undgå.

Derfor er "dampmaskinen" da også klart at foretrække, og så har den en ekstra ting, der hæver den over brænderen. Det kogende vand slår ikke bare ukrudtet ihjel, men vandet trænger også ned til rødderne, hvilket betyder, at der går længere tid, før ukrudtet dukker op igen.

For som selv producenten siger: Du kan ikke slå ukrudtet ihjel, men du kan forsinke det længst muligt.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Og så er der lige en ekstra ting ved Fox One-maskinen. Når du er færdig med arbejdet udenfor, så kan du skifte dyse og gå indenfor, og så er du klar til at rense fliser og andre ting på badeværelser og så videre.

rich-media-3
Instruktionerne på maskinen er ikke til at tage fejl af. Foto: Bo Andersen.

Mere strøm på

Tanken indeholder 25 liter, hvilket selvfølgelig er med til at tynge maskinen lidt ned. Heldigvis kommer den med et par hjul, så den stadigvæk er forholdsvis nem at trække rundt med.

Der er kun en ganske kort ledning med, så man skal selv sørge for forlænger, og her er det vigtigt, at man køber en solid forlængerledning med jord, PLUS at man har en sikringsgruppe på 16 ampere, som man kan slutte Fox One til.

Den kræver i sagens natur en masse strøm, da der jo et eller andet sted er tale om en kæmpe vandkedel med dypkoger.

Der er adskillige dyser med til maskinen. To til indendørs dampbrug, og en enkelt til udendørs ukrudtsbehandling.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det tager omkring et godt minut for maskinen at varme op, så er man klar til brug. Det er dog vores erfaring, at man lige skal vente en smule ekstra, så man er sikker på, at vandet der kommer ud, er kogende.

rich-media-5
Resultatet af behandlingen med kogende vand kommer i løbet af kort tid. Foto: Bo Andersen.

Derefter er det egentlig bare at gå i gang med at behandle ukrudtet.

Til vores skuffelse var der ingen bulder og brag, men blot tre tynde vandstråler med kogende vand, som stille og roligt gled hen over og ned omkring ukrudtet.

Det tager en lille smule prøvetid at finde ud af den rette mængde, ligesom man skal lære at holde dysehovedet omkring fem centimeter over ukrudtet.

Til gengæld er det helt ubesværet at arbejde med maskinen, og har man et roligt sind, er det en yderst behagelig måde at behandle ukrudt på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Bagefter gik turen ind i badeværelset og entreen, og hvor der udenfor var mange på bulder og brag, så gik det mere voldsomt for sig, da vi skiftede dyse og slog over på maskinens anden indstilling; damp.

Så kom der røg i køkkenet og fliserne fik sig en grundig bearbejdning, så de efterfølgende skinnede som en vis ting i måneskin.

rich-media-7
Et skift af dysen, og så kan man gå i gang indendørs på badeværelset. Foto: Bo Andersen.

Konklusion

Som det forhåbentlig fremgår af videoen, du kan se på fritidsmarkedet.dk/frigear, så er Fox One yderst behagelig ar arbejde med. Der er masser af arbejdstid i de 25 liter, og ja, det kogende vand tager ukrudtet, om end man lige skal finde frem til den rette behandling. Når det er sket, så er der bare derudad, og farvel til ukrudtet.

Indenfor gik det endnu bedre. Den skoldhede damp renser næsten alt ned, og igen arbejder man uden at få sved på panden - masser af damp, men ingen sved.

En ukrudtsmaskine, der virker ved hjælp af kogende vand, er klart at foretrække frem for åben ild. Og ikke mindst, så er miljøet meget gladere for denne metode, selv om ukrudtet nok mener noget andet.