Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Sjældne sommerfugle drukner i regnen
2023 blev det vådeste år med mest nedbør nogensinde og april 2024 slog nedbørsrekorden og blev den vådeste april nogensinde.
Det har påvirket flere bestande af sjældne og truede dagsommerfugle, hvis larver er druknet i regnen.
De smukke insekter, der ofte benyttes som indikatorer for naturens tilstand, overvåges i Atlasprojektet Danmarks Dagsommerfugle, som udføres af Naturbasen - Danmark Nationale Artsportal
- Vi har i projektet overvåget dagsommerfuglene i mere end 10 år og vi kan se, at klimaekstremer påvirker bestandene negativt. Nogle steder er sjældne arter helt forsvundet, uden udsigt til at de kommer tilbage, fortæller biolog Thomas Eske Holm fra Naturbasen.
Allerede i begyndelsen af april 2024 rapporterede Niels Jæger fra Sortkær Hede, at kun 8 ud af 23 kolonier af Hedepletvingens larver havde overlevet, efter de lavtliggende arealer havde været oversvømmet.
Hedepletvinge de en af de mest sjældne Dagsommerfugle i Danmark og lever kun få steder i Nordjylland. Den er fredet og beskyttet af EU's habitatdirektiv.
Midt i juni blev Dalbredmose i Syddjurs Kommune besøgt af Thomas Eske Holm, med henblik på at optælle og registre den rødlistede Moseperlemorsommerfugl.
Den lægger sine æg på de små blade af Tranebær og larven overvintrer på planten indtil den forpupper sig i det sene forår.
Levesteder forsvundet
På denne tid af året burde mosen være fuld af blomstrende tranebær og kragefod, som er sommerfuglens ynglingsplanter, men alt vegetation og dermed de overvintrende larver var helt under vand.
Der var ingen flyvende sommerfugle, og larverne må formodes at være druknet i den rekordstore nedbørsmængde.
- Det er nok omkring halvdelen af kommunens levesteder der er forsvundet, da Moseperlemorsommerfugl i de seneste år kun er observeret på to lokaliteter, forklarer Thomas Eske Holm.
De mange indsamlede data i Atlasprojektet Danmarks Dagsommerfugle afslører, at det både er ekstremt nedbør og ekstrem tørke der påvirker bestandene.
- Under tørken i 2018 forsvandt flere populationer af bl.a. de rødlistede arter Engblåfugl og Violetrandet Ildfugl, fordi værtsplanterne visnede under solen. Vi kan tydeligt se, hvornår arterne forsvinder, når vi analyserer sommerfuglebestandenes ændringer i udbredelse og tætheder i relation til det ændrede klima, uddyber Thomas Eske Holm.
Spredte bestande
Mange af de sjældne dagsommerfugle har meget spredte og isolerede bestande og lever i små pletter af natur i landbrugslandet.
Selv om de kan flyve, er mange af dem dårlige til at sprede sig, da de ofte kun flyver få hundrede meter væk fra deres levested. Derfor er de meget sårbare overfor klimatiske ændringer så som ekstrem tørke eller ekstrem nedbør.
Af samme grund er det vigtigt at kende arterne udbredelse og levesteder, så de kan beskyttes og forvaltes optimalt.
Du kan hjælpe
Hvis man ønsker at være med til at overvåge de danske sommerfuglebestande, kan man oprette en gratis brugerprofil i Naturbasen og deltage i Atlasprojektet Danmarks Dagsommerfugle.
Det er er et såkaldt Citizen Science-projekt, hvor alle med interesse for sommerfugle kan deltage.
Man kan sende et billede ind og få hjælp til artsbestemmelsen, hvis man ikke selv kan identificere arten, så alle kan være med.