Lyt til artiklen:

Boligsøgende vægter boligens energimærke højt

00:00
Hastighed: ???x
03:44

Abonnementsartikel

Det er ikke kun en boligs beliggenhed, antallet af værelser i huset eller ønsket om et stort og lyst køkkenalrum, der optager folk, når de er på boligjagt. Danskerne lægger i høj grad også mærke til boligens energimærke, når de er på udkig efter deres næste hjem.

Det viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Exometric, der er en del af energi- og rådgivningsvirksomheden NRGi.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Et energimærke viser, hvor energieffektiv en bolig er på en skala fra A til G, hvor karakteren A tildeles boliger med det laveste energiforbrug.

Undersøgelsen viser, at 5 procent af de adspurgte vægter energimærket højest ved deres næste boligkøb. Samtidig vurderer 58 procent, at de finder energimærket meget vigtigt, men at andre faktorer vægter højere.

Et spørgsmål om tryghed

Ifølge Bo Halm Andersen, byggesagkyndig og energikonsulent i NRGi, er det ikke overraskende, at der er et stort fokus på boligens energimærke, når folk kigger på boliger.

- Et boligkøb er ofte et spørgsmål om tryghed. Derfor er det kun naturligt, at mange boligkøbere gerne vil have en idé om, hvad de kan forvente af udgifter til energiforbrug. Og det kan energimærket være med til at vise dem," siger Bo Halm Andersen, der ser det som en positiv udvikling, at der er kommet større fokus på energimærket.

- Jeg er glad for at se, at danskerne i den grad har fået øjnene op for energimærket. For mig er det med til at vise, at vi som samfund bevæger os i en retning, hvor det er naturligt at kigge på, hvordan man kan spare på energien og eksempelvis forholde sig til, om varmekilden til en bolig ikke er baseret på olie eller gas, tilføjer Bo Halm Andersen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Går glip af værdifuld viden

Mere end en tredjedel af deltagerne i undersøgelsen tillægger dog ikke energimærket særlig stor betydning. Således angiver 29 procent, at de tillægger energimærket mindre betydning sammenlignet med andre faktorer, og 8 procent mener, at det slet ikke har nogen betydning.

Og det er en skam, lyder det fra Bo Halm Andersen. For ifølge energikonsulenten er energimærket ikke blot en karakter, men en værdifuld rapport med masser af nyttig viden.

- Jeg opfordrer altid potentielle boligkøbere til at nærlæse energimærkningsrapporten. Her kan man finde forslag til rentable energiforbedringer fra en uvildig energikonsulent, siger Bo Halm Andersen, som lægger vægt på, at det både er godt for klimaet og privatøkonomien at følge forslagene fra energimærket.

- Ved at gennemføre de energiforbedringer, som energimærkningsrapporten anbefaler, kan man se frem til et lavere energiforbrug og dermed en lavere varmeregning, mindre CO2-udledning og en forbedring af boligens energimærke, lyder rådet fra Bo Halm Andersen.

Om undersøgelsen

Undersøgelsen er foretaget blandt 1.080 villa- og rækkehusejere i marts-april 2024. Respondenternes geografiske tilknytning er fordelt ud over landets 98 kommuner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hvor stor betydning har boligens energimærke for dig, når du skal købe bolig?

Har højeste prioritet ift. alt andet 5 procent

Har meget stor betydning, men andre faktorer betyder mere 58 procent

Mindre betydning ift. andre faktorer 29 procent

Ingen betydning 8 procent