Lyt til artiklen:

Hold øje med den gule kæmpekalla

00:00
Hastighed: ???x
02:16

Abonnementsartikel

Den invasive sumpplante gul kæmpekalla spreder sig hurtigt i den danske natur langs vandløb og i vådområder.

Derfor beder Miljøstyrelsen nu borgerne om hjælp til at kortlægge udbredelsen af den uønskede plante.

Afspil igen

Læs mere

Luk annonce

I løbet af sommeren rykker entreprenør- og anlægsgartnervirksomheden Forstas ud for at bekæmpe gul kæmpekalla for Miljøstyrelsen.

Indsatsen bliver især koncentreret om Gudenåens bredder i Midtjylland, hvor den har spredt sig kraftigt, og for at kunne målrette indsatsen er det vigtigt med præcis viden om, hvor planten findes.

- Vi har brug for aktuel viden om den gule kæmpekallas voksesteder for at kunne bekæmpe den effektivt, og det vil være en stor hjælp, hvis alle, der ser den i naturen fra i år og fremover, indrapporter det via artsportalen arter.dk, siger Julian Dons Henriksen fra Miljøstyrelsens team for invasive arter.

Planten er let at kende, og den ligner ingen hjemmehørende arter. Den lyser op med sine store stærkt gule blomster og er svær at overse, fordi den er kraftig af vækst og kan blive op til halvanden meter høj.

Udkonkurrerer andre planter

Gul kæmpekalla er en trussel mod biodiversiteten, fordi den skygger for andre planter, der hvor den vokser, og udkonkurrerer dem. I Tyskland er hjemmehørende plantearter blevet fortrængt eller er forsvundet helt i områder, hvor den har bredt sig.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Også i Holland har planten spredt sig med stor hast, og derfor blev gul kæmpekalla forbudt i hele EU i 2015. I Danmark vokser den tit i vigtige naturområder, hvor den potentielt set kan skade sjældne naturtyper og hjemmehørende arter.

Gul kæmpekalla kan kun bekæmpes ved, at man graver den op, og det er krævende, fordi rødderne er dybe.

Listen over invasive arter er skrumpet

Se også:

Listen over invasive arter er skrumpet

Desuden er det vigtigt at få så meget som mulig af rødderne med og få fjernet alt rodmateriale fra voksestedet, for gul kæmpekalla formerer sig vegetativt, og rødderne kan danne nye planter, hvis de bliver efterladt på jorden.

Læs mere og indberet dine fund på arter.dk