Lyt til artiklen:

Sådan træner du din hest sikkert i varmen

00:00
Hastighed: ???x
04:56

Abonnementsartikel

Selvom det er sommerferie og afslapningstid, er sommertræning afgørende for at bevare din hests kondition.

Varmen betyder dog også, at du skal være ekstra opmærksom på din hests adfærd og velbefindende, så hesten ikke overopheder.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Du kan derfor med fordel tilpasse dine træningsrutiner, så du sikrer, at hesten kommer godt igennem de varme dage. Det skriver Agria Dyreforsikring i en pressemeddelelse, som giver en række værdifulde tips til sommertræningen.

Risiko for dehydrering

Heste har nemmest ved at holde en normal kropstemperatur, når det er mellem fem og 25 grader varmt, har forskning vist. Det handler dog også om, hvor fugtigt vejret er.

Høj luftfugtighed reducerer nemlig effektiviteten af fordampningen igennem sved: Når lufttemperaturen stiger, håndterer såvel mennesker som heste varmen ved at svede.

Når sveden på huden fordamper, køler kroppen ned. Men hvor mennesket har cirka 150 svedkirtler per kvadratcentimeter hud, har hesten godt 500. Det betyder, at hesten kan svede betydeligt mere, end mennesket kan. Faktisk helt op til 10-15 liter sved i timen ved anstrengelse i høje temperaturer.

Sådan transporterer du hesten i varmen

Se også:

Sådan transporterer du hesten i varmen

Med et så enormt væsketab er det vigtigt at være opmærksom på, at hesten ikke dehydrerer på varme sommerdage. For at undgå, at din hest dehydrerer, skal du sørge for, at din hest altid har adgang til frisk vand og tilbyd den vand både inden og efter træningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Hold øje med din hests signaler, og lad den drikke, når den har brug for det.

Håndtering af varmen

Når hesten får det varmt, øges varmetabet gennem huden. Hos en overvægtig hest vil et tykt lag af underhudsfedt dog hæmme varmetabet.

Det betyder, at hesten skal svede mere, og dens blod skal flyde hurtigere. Når hjertet skal pumpe blodet hurtigere igennem kroppen, belaster det hestens kredsløb yderligere.

Samtidig trækker svedkirtlerne væske ud af blodbanerne, hvilket betyder risiko for mere koncentreret blod.

Træning i kølige timer

Når de varme dage rammer, er det optimalt, hvis du kan lægge din ridning enten tidligt om morgenen eller sent om aftenen, hvor det ofte er lidt køligere i vejret og solen ikke bager.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Opvarmning og nedkøling

Selv i sommervarmen bør du starte hvert træningspas med en let opvarmning for at forberede din hests muskler og led til aktivitet. Ligeledes bør du ved afslutning af træningen skridte din hest godt af, så dens krop får tid til at køle ned og vende tilbage til sin normale temperatur.

Her er reglerne om hestemøg, du SKAL kende

Se også:

Her er reglerne om hestemøg, du SKAL kende

Skygge og hvilepauser

For at undgå at din hest overopheder eller dehydrerer under træningen, kan du med fordel lægge din træning i skyggefulde områder.

Giv den flere pauser, pres den ikke så meget og rid i kortere tid. Hold nøje øje med, om din hest viser tegn på træthed, og giv din hest mulighed for en hvilepause, hvis den har brug for det.

Intensitet og varighed

På særligt varme dage, for eksempel under en hedebølge, bør du overveje helt at aflyse træningen eller justere henholdsvis intensitet og varighed af træningspasset for at minimere belastningen på din hests krop.

Du kan også erstatte træningen med en af de følgende aktiviteter, der mindsker den fysiske belastning, men som samtidig stimulerer hesten mentalt:

Artiklen fortsætter efter annoncen

1. Arbejd fra jorden

Jordarbejde kan hjælpe med at fremme din hests kropsbevidsthed og kropskontrol, opbygge muskler og danne et dybere bånd imellem dig og din hest - og så er det knap så hårdt for hesten, når temperaturen er høj.

2. Søg i skyggen

Pak lækre snacks til både dig og din hest og inviter eventuelt et par hestevenner med på en skyggefuld skovtur.

Her er Danmarks bedste rideruter

Se også:

Her er Danmarks bedste rideruter

3. Nyd en stille stund

Kvalitetstid med din hest kan være andet end ridning - alt, hvad du behøver, er en grime, et træktorv og en lækker, grøn plet med græs, hvor du kan nyde synet af din smukke hest, solen og hyggen.

4. Sø og strand

Nogle heste elsker vand og andre går store buer udenom vandpytter. Men der er intet, der køler ned som vand, så overvej at tage ud til strand eller sø og rid i vandkanten eller eventuelt lad hesten søge helt ud og svømme.

5. Spa-dag

Udnyt det gode vejr og vandets kølende effekt og få samtidig vasket al støvet af din hest: sørg eventuelt for en skridsikker overflade, brug en shampoo beregnet til heste og eventuelt balsam og sørg for at have adgang til varmt vand.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Har du ikke mulighed for at bruge vandslange, så er det en god idé at have flere spande med vand stående klar.