Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Kunstig intelligens og droner monitorerer koalaer og skovbrande
Det tager mange år at genoprette de enorme naturområder, der går tabt i flammerne fra skovbrande i Australien, og alt i alt gør det arbejdet med at beskytte og genoprette koalabestanden vanskeligt.
Én af løsningerne er brugen af topmoderne teknologi, hvorfor WWF Verdensnaturfonden er gået sammen med virksomheden Robotto om at bruge kunstig intelligens og droner til at monitorere koalaer og skovbrande i Australien.
- Koalaerne kan gemme sig i op til 50 meter høje eukalyptustræer, og derfor er de svære at se fra landjorden, siger miljøfaglig direktør i WWF Verdensnaturfonden, Jacob Fjalland, i en pressemeddelelse fra fonden.
- Ved hjælp af droneteknologi kan vi spotte dem fra oven og overvåge meget store områder. På den måde kan vi bedre beskytte dem mod ilden og målrette vores indsats, hvor behovet er størst, siger han.
Meget data på kort tid
I første omgang finder projektet sted på øen Minjerribah ud for den australske østkyst. På denne ø lever der en bestand af 1.000 koalaer.
Her arbejder WWF Verdensnaturfonden og Robotto tæt sammen med det oprindelige folk, der bruger dronerne i forening med en mange tusind år gammel metode til at holde brandene i ave.
Øens oprindelige folk, Quandamooka-folket, brænder skovbunden, så den er mindre potent over for ukontrollable skovbrande. Dronerne bruger de til at overvåge ilden og koalaernes færden før, under og efter brandene.
- Kunstig intelligens hjælper os med at få ufatteligt meget data på meget kort tid, og den viden kan organisationer som WWF bruge til at optimere arbejdet med naturen og truede arter som koalaer, siger Robotto-direktør Kenneth Geipel.
- Det er forholdsvis nyt at bruge kunstig intelligens i natur-bevarelsesarbejde, men vi ser meget stort potentiale i det, siger han.
Fonden og Robotto har arbejdet sammen om projekter i flere år og senest i Thailand, hvor droner har været brugt til at forebygge sammenstød mellem elefanter og lokalbefolkning.
Koalaen er truet
De voldsomme skovbrande, der hærgede Australien i 2019 og 2020, blev et vendepunkt for én af landets mest ikoniske arter: koalaen, og som direkte følge af brandene er koalaerne nu truet.
Mere end 50.000 koalaer blev dræbt eller påvirket af ilden, og den største trussel mod arten er i dag skovbrande.
I Australien forekommer skovbrande hyppigere og i større omfang end tidligere på grund af klimaforandringer, og ilden ødelægger ikke bare levesteder og fødegrundlag, men kan i værste fald koste koalaer og andre arter livet.