Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
Tilføj til lytteliste
På lytteliste
Tilføj til lytteliste
Lyt til artiklen:
Tjek firma og regler inden køb af solceller
Det sker, at et solcellefirma ophører og dermed efterlader sig både solcelleanlæg og service af dem.
- Vi bliver kontaktet hver uge af folk, som ikke kan få hjælp til deres solcelleanlæg fra det firma, de har købt det af. For firmaet er gået konkurs. Derfor er vi stolte af at kunne sige, at Sveigaard Energy har 15 år på bagen og stadigvæk servicerer vores kunder, siger Morten Andersen til Fritidsmarkedet.
I over 12 år har han samarbejdet med Sveigaard Energy fra Herning. Sammen har de sat over 6.000 solcelleanlæg op i Danmark. Ingen tage er hverken for små eller for store, og i øjeblikket sætter de især solpaneler op i landbruget.
- Der er så mange nybegyndere på markedet, som prøver at komme ind. Men man skal også tænke på den garanti, de giver. Er firmaerne lukket om fem år, eksisterer garantien ikke, gør han opmærksom på.
Overvej leverandøren
Det kan derfor være en god idé at undersøge solcellefirmaerne lidt nærmere, inden drømmen om solpaneler på taget bliver realiseret.
- Man skal overveje sin leverandør. Lad være med at tage den, der lige popper op på Facebook først. Gå ind og undersøg: Er firmaet gammelt? Tjener de penge? Hvis de ikke tjener penge, overlever de ikke i markedet, siger Morten Andersen, der selv har været en del af branchen siden 2012 og i øvrigt er uddannet landbrugselektriker.
Det er heller ikke ligegyldigt, hvor anlæggets dele bliver sat op.
- Man skal lige spørge to steder, når det kommer til placeringen af inverter (omformer, red.). Det er ikke alle invertere, der må placeres i det landbrugsrelaterede rum, siger han og fortsætter:
- Så hvis der kommer en sælger ud og siger: Det er lige meget, hvor man sætter inverteren henne; den kan sidde overalt. Så skal man lige tage det med et gran salt. For sådan er det ikke.
Nye regler på vej
Som det er nu, er det stadig gratis at bruge egenproduceret strøm op til 50 kilowatt inverter-effekt. Men der er nye regler på vej fra 31. december 2024, hvor grænsen står til at blive sat ned til 10 kilowatt.
- Så alle anlæg over over 10 kilowatt skal per 1. januar betale for at bruge deres egenproducerede strøm. Derfor er der rigtig mange, som slår til på solceller i år, fortæller Morten Andersen.
Solcellepanelerne som Sveigaard Energy bruger, er fra japanske Leapton, hvis nyeste solpaneler kan producere strøm på begge sider. Derudover er panelet en Ntype, som betyder, at panelet producerer strøm ved lavere lysindfald. Omformeren, firmaet fra Herning sælger flest af, er fra israelske Solaredge.
- Det gode ved denne inverter (omformer, red.) er, at du kan overvåge helt ned på panel-niveau. Så hvis du har 500 paneler på et tag, kan du se, hvad det enkelte panel producerer, siger Morten Andersen.
- Sikkerhedsmæssigt, hvis der sker gnaveangreb fra rotter eller lignende, lukker den automatisk ned for panelernes produktion. Så der er ikke nogen risiko for gnister og andet, som kan udvikle sig til en brand, siger han.
I de sidste to år har Sveigaard Energy monteret flere end 200 anlæg i landbruget.